Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποκάλυψε ένα λεπτομερές τριφασικό σχέδιο εκεχειρίας που αποδέχτηκε η ισραηλινή κυβέρνηση, με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τόσο τα άμεσα όσο και τα μακροπρόθεσμα ζητήματα, όπως η στρατιωτική αποχώρηση, οι ανταλλαγές ομήρων και η ανοικοδόμηση, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει περιφερειακές διπλωματικές ενέργειες.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει μια εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά την οποία οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) θα αποχωρήσουν από τις κατοικημένες περιοχές στη Γάζα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί σε 600 φορτηγά την ημέρα.
Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στην επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και στην απελευθέρωση ορισμένων από τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους.
Η εκεχειρία θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες, ακόμη και πέρα από τις αρχικές έξι εβδομάδες εάν είναι απαραίτητο.
Η δεύτερη φάση στοχεύει στην επίσημη και μόνιμη κατάπαυση των εχθροπραξιών.
Αυτή η φάση περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.
Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια σταθερή και διαρκής ειρηνευτική συμφωνία που να αντιμετωπίζει τις βασικές ανησυχίες και των δύο πλευρών.
Η τελική φάση επικεντρώνεται στην ανοικοδόμηση της Γάζας.
Αυτό περιλαμβάνει ολοκληρωμένες προσπάθειες για την ανασυγκρότηση των υποδομών και την επιστροφή των υπολειμμάτων των ομήρων που πέθαναν στην αιχμαλωσία.
Η πρόταση του Μπάιντεν περιλαμβάνει επίσης ευρύτερες περιφερειακές διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένων πιθανών συμφωνιών σχετικά με τα σύνορα του Λιβάνου και τη νορμάλση με τη Σαουδική Αραβία.
Η συμμετοχή των αραβικών κρατών στις προσπάθειες ανοικοδόμησης ικανοποιεί βασικά αιτήματα για απόσυρση του Ισραήλ και στοχεύει στη διασφάλιση ενός σταθερού μεταπολεμικού περιβάλλοντος.