ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Β.Ζελένσκι: Κατηγόρησε τη Κίνα ότι προσπαθεί να εμποδίσει χώρες να μετάσχουν στην σύνοδο «ειρήνης» στην Ελβετία

Ανησυχεί για την τύχη της διάσκεψης στην οποία δεν θα μετέχει η Ρωσία

Β.Ζελένσκι: Κατηγόρησε τη Κίνα ότι προσπαθεί να εμποδίσει χώρες να μετάσχουν στην σύνοδο «ειρήνης» στην Ελβετία

Ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου Β.Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα την Κίνα ότι «κάνει προσπάθειες για να εμποδίσει χώρες να συμμετάσχουν στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής» για την «ειρήνη» στην  Ουκρανία, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτόν τον μήνα στην Ελβετία και στην οποία δεν θα συμμετέχει η… Ρωσία.  

Είναι ακριβώς σαν να γίνεται διάσκεψη για την «ειρήνη» σε ένα υποθετικό πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας χωρίς όμως να έχει προσκληθεί  η Ελλάδα!

Μιλώντας στο φόρουμ ασφαλείας Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη στις 2 Ιουνίου, ο Ζελένσκι εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του που «ορισμένοι παγκόσμιους ηγέτες» ότι δεν θα είναι  παρόντες στην εκδήλωση που θα διεξαχθεί στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου.

Η Ουκρανία ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής θα εξετάσει πολλούς βασικούς τομείς, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η ανταλλαγή αιχμαλώτων, η επιστροφή των απελαθέντων παιδιών, η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και άλλα θέματα.

«Η Κίνα, δυστυχώς, εργάζεται σκληρά σήμερα για να αποτρέψει χώρες από το να προσέλθουν στη σύνοδο κορυφής της ειρήνης», δήλωσε ο Ζελένσκι στις 2 Ιουνίου.

Ενώ είπε ότι περισσότερες από 100 χώρες και διεθνείς οργανισμοί επρόκειτο να παρευρεθούν, το Bloomberg ανέφερε στις 23 Μαΐου ότι ο Μπάιντεν είναι πιθανό να χάσει την ειρηνευτική διάσκεψη καθώς θα είναι απασχολημένος με  έναν οικονομικό έρανο για την προεκλογική του εκστρατεία.

Η Κίνα φέρεται επίσης να έχει απορρίψει μια πρόσκληση καθώς δεν πληρούνταν οι όροι που απαιτούσε για να παρευρεθεί, ανέφερε το Reuters στις 31 Μαΐου, επικαλούμενο πολλές πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

Μια πηγή είπε ότι η Κίνα είχε επιμείνει ότι η σύνοδος κορυφής πρέπει να αναγνωριστεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία και να συμμετάσχουν και οι δύο χώρες.

Το  κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έχει πει  ότι η συμμετοχή της Κίνας θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

«Η διευθέτηση της συνάντησης εξακολουθεί να υπολείπεται των απαιτήσεων της Κίνας και των προσδοκιών της διεθνούς κοινότητας, καθιστώντας δύσκολη τη συμμετοχή της Κίνας», δήλωσε ο Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Λυπούμαστε πολύ που η κινεζική πλευρά δεν χρησιμοποιεί την ευκαιρία για να παρουσιάσει τη θέση της στην πλατφόρμα της συνόδου κορυφής στην Ελβετία», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ουκρανίας στο Πεκίνο.

Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στις συνομιλίες, αλλά οι Ελβετοί οικοδεσπότες δήλωσαν ότι οι εκπρόσωποι της Μόσχας θα πρέπει να λάβουν μέρος στη διαδικασία «αργά ή γρήγορα».

Το Κίεβο έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία επιχειρεί να διαταράξει τη σύνοδο κορυφής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μιλώντας στις 16 Μαΐου σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ισχυρίστηκε ότι και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι μια «πολιτική λύση» στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι «προς την  σωστή κατεύθυνση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.