Το Ιράν εκτόξευσε σήμερα Σάββατο (14/9) τον ερευνητικό δορυφόρο Chamran-1, ο οποίος τέθηκε σε τροχιά με πύραυλο που κατασκευάστηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Η εκτόξευση έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν το Ιράν ότι μετέφερε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία που πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο με την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που το Ιράν αρνείται.
🇮🇷 Irán pone en órbita el 14 de septiembre el satélite de investigación Chamran-1 pic.twitter.com/cs0C3qGNpX
— Revista militar iraní (@iranmilitary_es) September 14, 2024
Ο δορυφόρος Chamran-1, ο οποίος εκτοξεύτηκε στο διάστημα από τον δορυφορικό φορέα Qaem-100, τέθηκε σε τροχιά 550 χιλιομέτρων και έχει στείλει τα πρώτα του σήματα, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι ο φορέας στερεού καυσίμου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Αεροδιαστημική Δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης.
Η κύρια αποστολή του δορυφόρου, ο οποίος ζυγίζει 60 κιλά, «είναι να δοκιμάσει συστήματα υλικού και λογισμικού για την επίδειξη τεχνολογίας τροχιακών ελιγμών σε ύψος και φάση», σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Iran has successfully launched the Chamran-1 research satellite into orbit. 🇮🇷https://t.co/Mf1LvjVO4v
— UNBIASED News (@UnbiasedNews001) September 14, 2024
Τον Ιανουάριο, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δορυφόρος Sorayya είχε εκτοξευθεί σε τροχιά 750 χιλιομέτρων, την υψηλότερη για δορυφόρο του Ιράν μέχρι στιγμής.
Ο αμερικανικός Στρατός εκτιμά ότι η βαλλιστική τεχνολογία μεγάλης εμβέλειας που χρησιμοποιείται για να βάλει δορυφόρους σε τροχιά θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στην Τεχεράνη να εκτοξεύσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών κεφαλών.
İran devletine bağlı IRNA, Chamran-1 adlı uydunun 60 kilogram ağırlığında olduğunu ve 550 kilometre yüksekliğe başarıyla ulaşarak konuşlandırıldığını bildirdi. Uydunun ana görevinin uzay araştırmalarında kullanılacak donanım ve yazılımları test etmek olduğu belirtiliyor. pic.twitter.com/7dy2AKf9rC
— İslami haber (@kumeyl1) September 14, 2024
Η Τεχεράνη αρνείται ότι οι δορυφορικές της δραστηριότητες αποτελούν κάλυμμα για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και λέει ότι ποτέ δεν επιδίωξε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Η άλλη αποστολή του Chamran-1 είναι να «αξιολογήσει το υποσύστημα πρόωσης ψυχρού αερίου στα διαστημικά συστήματα και την απόδοση των υποσυστημάτων πλοήγησης και ελέγχου στάσης», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το Ιράν, το οποίο διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα πυραυλικά προγράμματα στη Μέση Ανατολή, έχει πραγματοποιήσει αρκετές αποτυχημένες εκτοξεύσεις δορυφόρων τα τελευταία χρόνια λόγω τεχνικών προβλημάτων.
🚀 Hôm nay #Iran đã phóng thành công vệ tinh nghiên cứu Chamran-1 vào quỹ đạo.
Vệ tinh được triển khai ở độ cao 550 km bằng tên lửa Ghaem-100, một loại tên lửa đẩy nhiên liệu rắn do Lực lượng Vệ binh Cách mạng Hồi giáo (IRGC) phát triển.
Tên lửa… pic.twitter.com/S7AZbbPjxN— Haifami (@xuanhaifami) September 14, 2024