Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, χαιρέτισε την «ειλικρινή επιθυμία» του Πεκίνου να συμβάλει στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Τετάρτη, πριν από την επίσκεψή του στην Κίνα.
Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Μόσχα θεωρεί το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση.
Τόνισε ότι το Πεκίνο έχει πλήρη επίγνωση των παρασκηνίων της ουκρανικής κρίσης και κατανοεί τις βαθύτερες αιτίες της κατάστασης αυτής.
«Η Ρωσία επιθυμεί μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη επίλυση της κρίσης και είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, εφόσον αυτές λαμβάνουν υπόψη τους τα συμφέροντα της Ρωσίας και συνοδεύονται από συνομιλίες για την παγκόσμια σταθερότητα και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας», δήλωσε ο Πούτιν.
«Στο Πεκίνο κατανοούν πραγματικά τις βαθύτερες αιτίες της ουκρανικής κρίσης και το γεωπολιτικό νόημα της κατάστασης αυτής», πρόσθεσε.
Επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα στις 16 Μαΐου, μετά από πρόσκληση του Σι Τζινπίνγκ. Αυτή η συνάντηση αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της εμβάθυνσης των στρατηγικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.
Ο Πούτιν επιδιώκει τρία κύρια πράγματα από την Κίνα: μια συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia 2, περαιτέρω κινεζική υποστήριξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, και πρόσβαση στις κινεζικές χρηματοπιστωτικές αγορές.
Το ειρηνευτικό σχέδιο των 12 σημείων της Κίνας
Η Κίνα έχει παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Το σχέδιο αυτό καθορίζει γενικές αρχές για «τον τερματισμό του πολέμου, αυτοσυγκράτηση, έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, προστασία των αμάχων, ανταλλαγή αιχμαλώτων και διασφάλιση της εξαγωγής σιτηρών».
Επίσης, ζητά τον τερματισμό της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας και την «αποφυγή πυρηνικής κρίσης», ενώ αντιτίθεται στην επιβολή μονομερών κυρώσεων και τη διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατηγόρησαν την Κίνα ότι δεν καταδικάζει τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και ότι το σχέδιό της «αντικατοπτρίζει το αφήγημα της Μόσχας».