ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «δανεικά κι αγύριστα» κι ο ΣΥΡΙΖΑ «τα παίρνει» από τους βουλευτές του! Ωραία χώρα!

Βολιβία: Αποχώρησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις από το προεδρικό μέγαρο – Ο πρόεδρος Λουίς Άρσε διόρισε νέα ηγεσία

Η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον στρατηγό Χουάν Χοσέ Σούνιγα στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους

Βολιβία: Αποχώρησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις από το προεδρικό μέγαρο – Ο πρόεδρος Λουίς Άρσε διόρισε νέα ηγεσία

Αποχωρούν από την περιοχή οι στρατιωτικές δυνάμεις που περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο της Βολιβίας, ενώ ο πρόεδρος Λουίς Άρσε διόρισε νέα ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις μετά την «απόπειρα πραξικοπήματος».

Η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον στρατηγό Χουάν Χοσέ Σούνιγα στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Λα Πας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βολιβίας κατήγγειλε «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής σταθερότητας» στη χώρα.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ποινική έρευνα εναντίον του στρατηγού Σούνιγα ως επικεφαλής της καταγγελλόμενης «απόπειρας πραξικοπήματος» στη Βολιβία.

Σούνιγα: Ο στρατός επιχειρεί «αναδόμηση της δημοκρατίας»

Από την πλευρά του ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγα, που κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο της Βολιβίας Λουίς Άρσε ως επικεφαλής πραξικοπήματος, διαβεβαίωσε ότι ο στρατός έχει στόχο την «αναδιάρθρωση της δημοκρατίας» στη χώρα.

«Οι ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν αναδόμηση της δημοκρατίας, να την κάνουν μια πραγματική δημοκρατία. Όχι αυτή των λίγων, όχι λίγων αφεντάδων που κυβερνούν τη χώρα για 30 ή 40 χρόνια», δήλωσε ο στρατηγός Σούνιγα περιστοιχισμένος από στρατιώτες, έξω από το προεδρικό μέγαρο όπου έχουν πάρει θέσεις αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα.

Το χρονικό του «πραξικοπήματος»

Τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού βγήκαν την Τετάρτη στους δρόμους της Λα Πας, την πρωτεύουσας της Βολιβίας, ενώ ο πρόεδρος της χώρας καλεί τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία.

Οι εικόνες που έρχονται από τη χώρα της Νότιας Αμερικής έχουν όλα τα χαρακτηριστικά πραξικοπήματος: κινήσεις του στρατού που εισβάλλει στο προεδρικό μέγαρο και έντονη παρουσία στρατιωτών στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Μέρος του στρατού της Βολιβίας ξεκίνησε κινήσεις πραξικοπήματος, τόνισε ο πρόεδρος Λουίς Άρσε, λέγοντας ότι κινήσεις των ενόπλων δυνάμεων είναι «ασυνήθιστες». Κάλεσε δε να γίνει σεβαστή η δημοκρατία.

“Οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων ήρθαμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας. Θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο, σίγουρα τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο έτσι”, δήλωσε ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο Ζουνίγκα μίλησε σε δημοσιογράφους από την πλατεία πριν από την επίθεση στο προεδρικό μέγαρο.

“Σταματήστε να καταστρέφετε, σταματήστε να φτωχαίνετε τη χώρα μας, σταματήστε να ταπεινώνετε τον στρατό μας”, δήλωσε πλαισιωμένος από στρατιώτες, επιμένοντας ότι η δράση που αναλήφθηκε υποστηρίζεται από τον κόσμο.

Το CNN και πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι στρατιωτικά οχήματα είχαν πάρει θέσεις στην πλατεία Μουρίγιο, την κεντρική πλατεία της Λα Πας όπου υπάρχουν κυβερνητικά κτίρια, παραμένει όμως ασαφές πόσοι στρατιώτες παίρνουν μέρος σε αυτό το κίνημα.

Άλλοι στρατιώτες έχουν μπει από τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου και σημειώνονται συμπλοκές με την αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο ίδιο πλαίσιο με τον πρόεδρο ήταν η ανάρτηση στο X του προέδρου ‘Εβο Μοράλες (κυβέρνησε από το 2006 ως το 2019), ο οποίος έγραψε στο X ότι «ετοιμάζεται πραξικόπημα».

Ο Μοράλες κατηγόρησε τον στρατηγό Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα ότι σχεδίαζε να καταλάβει την εξουσία, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του να απεργήσουν και να φτιάξουν οδοφράγματα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ζουνίγκα είπε σε δημοσιογράφους στην πλατεία ότι «θα αποκαταστήσουμε την πατρίδα».

Το Reuters μεταφέρει και άλλες δηλώσεις του στρατηγού που είπε ότι «θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο και σίγουρα θα αλλάξουν τα πράγματα, η χώρα όμως δεν μπορεί να συνεχίσει και άλλο έτσι».

Ο Έβο Μοράλες, ο πρώτος πρόεδρος που προέρχεται από την πλειοψηφία των αυτοχθώνων της Βολιβίας, εφάρμοσε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα μετά την κατάκτηση της εξουσίας το 2005, με στόχο την αντιμετώπιση των ακραίων κοινωνικών ανισοτήτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παραιτήθηκε το 2019 και τον διαδέχθηκε η γερουσιάστρια της αντιπολίτευσης Ζανίν Άνιεθ, η οποία αυτοανακηρύχθηκε προσωρινή πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2019. Ο Άρσε κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου 2020 και έτσι επέστρεψε στην εξουσία το σοσιαλιστικό κόμμα Mas του Μοράλες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.