ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «δανεικά κι αγύριστα» κι ο ΣΥΡΙΖΑ «τα παίρνει» από τους βουλευτές του! Ωραία χώρα!

Βολιβία: Απέτυχε η απόπειρα πραξικοπήματος – Συνελήφθη ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (upd)

«Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ» του είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Τζόνι Αγκιλέρα

Βολιβία: Απέτυχε η απόπειρα πραξικοπήματος – Συνελήφθη ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (upd)

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 26/06, 06.00):

Συνελήφθη από την βολιβιανή αστυνομία ο πρώην πλέον αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χουάν Χοσέ Σούνιγα, ο οποίος κατηγορείται για «απόπειρα πραξικοπήματος».

Εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βολιβίας δείχνουν τον στρατηγό Σούνιγα να οδηγείται σε αστυνομικό όχημα, αμέσως μετά από σύντομες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

«Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ», του είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Τζόνι Αγκιλέρα.

Ο πρόεδρος Λουίς Άρσε έσπευσε να διορίσει νέα ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο κατήγγειλε «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής σταθερότητας» στη χώρα.

Ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγα υποστήριξε ότι στόχος ήταν η «αναδόμηση της δημοκρατίας».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, περιστοιχισμένος από στρατιώτες, αναφέρθηκε σε «μια πραγματική δημοκρατία… Όχι αυτή των λίγων, όχι λίγων αφεντάδων που κυβερνούν τη χώρα για 30 ή 40 χρόνια».

Η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον στρατηγό Σούνιγα στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της βολιβιανής πρωτεύουσας.


Πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βολιβία, καθώς υπάρχουν βίντεο που δείχνουν σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις να έχουν περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρτσε, προειδοποίησε νωρίτερα για απόπειρα πραξικοπήματος από στρατιωτικές μονάδες, καταγγέλλοντας ότι μέρος των ενόπλων δυνάμεων πραγματοποιεί «παράτυπες κινήσεις».

Άρματα μάχης κυκλοφόρησαν στους δρόμους της Λα Πας, ενώ στρατιώτες σταθμεύουν μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης και άλλοι εισέβαλαν από τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου, πραγματοποιώντας εμπλοκές εναντίον της αστυνομίας. 

Ο πρόεδρος Άρτσε κάλεσε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, τονίζοντας ότι οι κινήσεις των ενόπλων δυνάμεων είναι «ασυνήθιστες».

Ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες, σε ανάρτησή του στο X, έγραψε ότι «διενεργείται πραξικόπημα» ενισχύοντας την ανησυχία για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή και αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις τις επόμενες ώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.