ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δοκιμή drone σε κατοικημένη περιοχή με πλαστά σήματα της Πολεμικής Αεροπορίας: Μόνο στην Ελλάδα!

Βόρεια Συρία: Πογκρόμ εναντίον Σύρων μεταναστών από Τούρκους πολίτες

Βίαιες ένοπλες συγκρούσεις και με Τούρκους στρατιώτες στην περιοχή

Βόρεια Συρία: Πογκρόμ εναντίον Σύρων μεταναστών από Τούρκους πολίτες

Βίαια επεισόδια σημειώνονται εναντίον Σύρων μεταναστών, με την κυβέρνηση να κάνει έκκληση για ηρεμία.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την πόλη Καϊσερί (Καισάρεια) της κεντρικής Τουρκίας και επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές, ενώ συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και φρουρών των τουρκικών θέσεων σημειώθηκαν και στη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Τούρκοι κάτοικοι προχώρησαν σε πογκρόμ κατά των Σύρων, μετά τη σύλληψη ενός Σύρου στην πόλη Καϊσερί που φέρεται να κακοποίησε σεξουαλικά ένα επτάχρονο κοριτσάκι από τη Συρία.

Εξοργισμένοι, αρκετοί Τούρκοι από τις διαδικτυακές αναφορές αναποδογύρισαν αυτοκίνητα στην πόλη και έβαλαν φωτιά σε καταστήματα που διαχειρίζονται Σύροι το βράδυ της Κυριακής, ζητώντας να τους διώξουν από τη χώρα.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απήθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, που ανακοίνωσε ότι «474 άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από προκλητικές ενέργειες» εναντίον Σύρων στην Τουρκία.

«Ας μην μπούμε σε προβοκάτσιες. Ας ενεργήσουμε με μέτρο. Ας μη διαπράττουμε εγκλήματα βλάπτοντας ανθρώπους, το περιβάλλον και την περιουσία με παράνομα μέσα. Το κράτος μας είναι ισχυρό. Όσοι εκκολάπτουν αυτές τις συνωμοσίες εναντίον του κράτους και του έθνους μας θα λάβουν την ανταμοιβή που τους αξίζει», τόνισε ο Γερλίκαγια.

Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε και ο κυβερνήτης της Καισάρειας, που διευκρίνισε ότι η 7χρονη είναι επίσης συριακής υπηκοότητας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την Δευτέρα αυτό το κύμα βίας σε βάρος της μεγάλης κοινότητας των Σύρων προσφύγων.

«Δεν έχει σημασία ποιοι είναι, είναι απαράδεκτο να πυρπολούνται τα σπίτια ανθρώπων», είπε, προειδοποιώντας να μην χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς αυτή η ρητορική μίσους.

Ωστόσο οι ταραχές επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άνθρωποι, αντιδρώντας στις επιθέσεις κατά συριακών καταστημάτων και περιουσιών, διαδήλωσαν τη Δευτέρα και σε πολλές συριακές πόλεις της βόρειας Συρίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και φρουρών των τουρκικών θέσεων σε τομείς της μεθορίου που ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις και να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι.

Οι έξι από τους νεκρούς βρίσκονται στην πόλη Αφρίν και ο έβδομος στη Τζαραμπλούς.

Η Τουρκία, σύμφωνα με το OSDH που αν και εδρεύει στη Βρετανία διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, έκλεισε τέσσερα μεθοριακά φυλάκια στη βόρεια Συρία, λόγω της «κλιμάκωσης των γεγονότων».

Αντιτουρκικές κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες συριακές πόλεις, με τους διαδηλωτές να κατεβάζουν την τουρκική σημαία από κτίρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με το OSDH, οι Τούρκοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που επιχειρούσαν να καταλάβουν το μεθοριακό φυλάκιο της Τζαραμπλούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.