ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Βρετανία: Αλλαγή στάσης για σύλληψη Νετανιάχου από το ΔΠΔ – «Δεν θα παρέμβουμε στο αίτημα του Δικαστηρίου»

Το ανακοίνωσε το γραφείο του Κιρ Στάρμερ

Βρετανία: Αλλαγή στάσης για σύλληψη Νετανιάχου από το ΔΠΔ – «Δεν θα παρέμβουμε στο αίτημα του Δικαστηρίου»

Το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα παρέμβει στο αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Αυτή ήταν μια πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν υποβλήθηκε πριν από τις εκλογές, και την οποία μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει σύμφωνα με τη μακροχρόνια θέση μας ότι αυτό είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσει το δικαστήριο», δήλωσε ο Starmer. είπε ο εκπρόσωπος.

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, κατηγόρησε τον Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και τρεις ηγέτες της Χαμάς – Yehya Sinwar, Mohammed Deif και Ismail Haniyeh – για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου και άλλοι Ισραηλινοί ηγέτες καταδίκασαν την κίνηση ως επαίσχυντη και αντισημιτική. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέκρινε επίσης τον εισαγγελέα και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στη Χαμάς – όπως και ο Σουνάκ.

Ο Χαν αναζήτησε εντάλματα για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ τον Μάιο για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα σε ένα συμβολικό πλήγμα που βάθυνε την απομόνωση του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του δικαστηρίου. Ακόμη και αν εκδοθούν εντάλματα, ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ δεν αντιμετωπίζουν κανέναν άμεσο κίνδυνο δίωξης. Αλλά η απειλή σύλληψης θα μπορούσε να δυσκολέψει τις μετακινήσεις τους.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε ορίσει προθεσμία για την Παρασκευή για να καταθέσει η κυβέρνηση προσφυγή.

Η απόφαση του Στάρμερ θέτει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αντίθεση με την Αμερική, αν και το γραφείο του την Παρασκευή περιέγραψε την απόφαση ως βασισμένη σε μια ισχυρή πίστη στη διάκριση των εξουσιών και το κράτος δικαίου σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο, το θέμα είναι δύσκολο για τον Στάρμερ και το κόμμα του.

Ο Στάρμερ, πρώην δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δέχθηκε πιέσεις από το κόμμα του να λάβει πιο σκληρή στάση για τη συνεχιζόμενη κρίση στη Γάζα, ιδιαίτερα καθώς ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται. Το Λονδίνο υπήρξε επίσης το σκηνικό τεράστιων διαδηλώσεων που καταδίκαζαν τις ενέργειες του Ισραήλ που αποσκοπούσαν στην εξάλειψη των μαχητών της Χαμάς και έχει επίσης αναφέρει επίπεδα ρεκόρ αντισημιτικών επεισοδίων.

Ο Nomi Bar-Yaacov, συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης Chatham House του Λονδίνου, είπε ότι η θέση του Starmer για το Ισραήλ έχει απομακρυνθεί από τη θέση του στενού του συμμάχου, των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η κλίμακα του θανάτου και της καταστροφής στη Γάζα συνεχίζεται.

«Νομίζω ότι άλλαξε τη στάση του», είπε «Νομίζω ότι είναι επιφυλακτικός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να κατηγορηθεί για συνενοχή.»

Ο Sacha Deshmukh, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας του Ηνωμένου Βασιλείου επικρότησε την απόφαση του Starmer να μην αμφισβητήσει την αγωγή στο δικαστήριο της Χάγης.

«Αυτή ήταν μια εντελώς άστοχη παρέμβαση της τελευταίας κυβέρνησης», είπε ο Deshmukh. «Αντί να προσπαθεί να ματαιώσει την τόσο αναγκαία έρευνα του ΔΠΔ για την Παλαιστίνη, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη όλων των δραστών εγκλημάτων πολέμου και πιθανής γενοκτονίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.