Το Sky News αποκάλυψε σήμερα ότι πράκτορες της Κίνας χάκαραν το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.
Το κράτος της Κίνας πρόκειται να κατηγορηθεί για δύο ή τρεις απόπειρες εισβολής υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών – συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού.
Ανάμεσα στα στοιχεία βρίσκονται ονόματα και τραπεζικά στοιχεία που έχουν εκτεθεί στους χάκερς.
Η κυβερνοεπίθεση αφορούσε ένα σύστημα μισθοδοσίας με το σημερινό προσωπικό της υπηρεσίας, ορισμένους αξιωματούχους και ορισμένους βετεράνους.
Ωστόσο, οι μισθοί θα πληρωθούν κανονικά τον τρέχον μήνα, διαβεβαιώνεται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι βουλευτές θα ενημερωθούν σήμερα Τρίτη (07.05.2024) για μια μαζική παραβίαση δεδομένων που έγινε στο υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.
Το υπουργείο Άμυνας ελπίζει ότι το προσωπικό δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την ασφάλειά του, ενώ θα παρασχεθούν συμβουλές και υποστήριξη μέσα στις επόμενες ώρες.
«Το υπουργείο Άμυνας (MoD) ενήργησε ευέλικτα θέτοντας εκτός λειτουργίας την βάση δεδομένων. Πρόκειται για μία βάση δεδομένων με διαχείριση που δεν γίνονταν άμεσα από το MoD», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς, μετά το περιστατικό, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μία ενημέρωση του κοινοβουλίου για την υπόθεση, παρουσιάζοντας παράλληλα και ένα πολυδιάστατο σχέδιο για την υποστήριξη, αλλά και την προστασία του προσωπικού από ηλεκτρονικές επιθέσεις.
Σχολιάζοντας τις κατηγορίες, η Κίνα τόνισε πως είναι κατηγορηματικά αντίθετη και μάχεται κατά όλων των μορφών κυβερνοεπιθέσεων. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως το Πεκίνο απορρίπτει κάθε προσπάθεια χρήσης του ζητήματος των κυβερνοεπιθέσεων για πολιτικούς σκοπούς προκειμένου να δυσφημιστούν άλλες χώρες.
Υπενθυμίζεται πως οι βρετανικές αρχές, το προηγούμενο διάστημα, είχαν προχωρήσει και σε δύο συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Οι Κρίστοφερ Μπέρι, 32 ετών, και ο Κρίστοφερ Κας, 29 ετών, πρώην κοινοβουλευτικός ερευνητής, κατηγορήθηκαν για την παροχή πληροφοριών στις κινεζικές υπηρεσίες.
Οι εξελίξεις αντανακλούν την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Κίνας και τις ανησυχίες του Λονδίνου για την ενίσχυση της επιρροής και της δυναμικής του Πεκίνου στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας MI5 έχει κατονομάσει την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν ως τις κύριες απειλές για την ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τόνισε δε πως οι προσπάθειες των κινεζικών αρχών να επηρεάσουν τη βρετανική πολιτική περιλαμβάνουν τη στόχευση και την επιρροή μιας σειράς ανθρώπων στην πολιτική, συμπεριλαμβανομένων προσώπων που βρίσκονται αρχή της πολιτικής τους σταδιοδρομία.