«Δεν έχουμε κανένα γ@@@μενο μαχητικό να δώσουμε στην Ουκρανία», ήταν τα λόγια Βρετανού υπουργού, που δεν κατονομάζεται αναφερόμενος στο τελευταίο αίτημα του Ουκρανού προέδρου Β.Ζελένσκι ο οποίος το ονόμασε «φτερά της ελευθερίας», αιφνιδιάζοντας το Λονδίνο που δεν περίμενε νέο αίτημα για όπλα μετά τα άρματα μάχης.

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ στο Λονδίνο παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την ιδέα αποστολής αεροπορικής βοήθειας  στην Ουκρανία, η οποία θα κόστιζε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες και θα μπορούσε  να πάρει μήνες, αν όχι χρόνια για την αποστολή της.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Ντόρσετ το απόγευμα της Τετάρτης, ο Βρετανός  πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε ότι η πιθανότητα αποστολής πολεμικών αεροσκαφών ήταν «μέρος της συζήτησης» και πρόσθεσε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται».

Ο κ. Ζελένσκι μιλώντας στην κεντρική αίθουσα του Κοινοβουλίου του Γουεστμίνστερ στην διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του στην Βρετανία είπε:

 «Αυτή η μέρα έχει γίνει πολύ γόνιμη και είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό που κατανόησε τις ανάγκες μας και για τις χρήσιμες συμβουλές του».

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε επίσης ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα μπορούσαν να εκπαιδεύονται μέσα σε λίγους μήνες, αντί για τα τρία έως πέντε χρόνια που προηγουμένως ισχυριζόταν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βρετανός αξιωματούχος  σχολίασε: «Ήμασταν από τους πρώτους που είπαμε ότι θα στείλουμε άρματα μάχης Challengers και άλλοι μας ακολούθησαν. Αλλά για τα αεροσκάφη η υπόθεση είναι διαφορετική:

Χρειάζονται πολλά  και η εκπαίδευση των πιλότων  μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια για να υα χρησιμοποιήσουν με αποτελεσματικότητα. Άρα, υπάρχουν τρομερά εμπόδια.»

Ο Τζο Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών αεροσκαφών F-16, αλλά ορισμένοι από τους Δημοκρατικούς  γερουσιαστές πιέζουν για αλλαγή γνώμης.

Πηγή της Ουάσιγκτον είπε:

«Δεν υπάρχει τίποτα σταθερό ακόμα, αλλά η διάθεση σίγουρα αλλάζει προς την παροχή F-16 στην Ουκρανία».

Πάντως και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε τουλάχιστον προς τα παρόν κάθε ιδέα αποστολής μαχητικών αεροσκαφών ή υποβρυχίων στην Ουκρανία,.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1623294004518330369

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!