Οι σιίτες αντάρτες Χούθι ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι «μελετούν» την ενδεχόμενη παράταση της ανακωχής την οποία διαπραγματεύθηκε ο ΟΗΕ αρχικά για περίοδο δύο μηνών στην εμπόλεμη Υεμένη.
«Το Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο της Υεμένης θα μελετήσει το αίτημα παράτασης της εκεχειρίας που ολοκληρώνεται τη 2η Ιουνίου», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων SABA Net, που ελέγχεται από τους αντάρτες.
Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ, ο Χανς Γκρούντμπεργκ, δήλωσε προχθές Τρίτη πως βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τα αντιμαχόμενα μέρη, που «κατανοούν» τα «οφέλη της ανακωχής για τον πληθυσμό», προκειμένου να «ξεπεραστούν οι προκλήσεις σε εκκρεμότητα».
Ο πόλεμος στον οποίο αναμετρώνται από το 2014 οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στον κόσμο.
Η ανακωχή που τέθηκε σε ισχύ τη 2η Απριλίου προέβλεπε κατάπαυση του πυρός, που τηρείται σε γενικές γραμμές, καθώς και μέτρα ανακούφισης των δεινών των Υεμενιτών, ιδίως την επανέναρξη των πτήσεων από και προς την πρωτεύουσα και την άρση της πολιορκίας σε ορισμένες πόλεις, όπως η Τάιζ, που όμως αργούν να εφαρμοστούν, με τα μέρη να αλληλοκατηγορούνται πως δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.
Η πρώτη εμπορική πτήση –έπειτα από έξι χρόνια– από τη Σανάα, που ελέγχουν οι αντάρτες, εντέλει αναχώρησε τη Δευτέρα, έπειτα από καθυστέρηση εβδομάδων.
Εξάλλου, οι Χούθι υποσχέθηκαν χθες Τετάρτη να θέσουν «το άνοιγμα των δρόμων στην επαρχία Τάιζ και αλλού στην κορυφή των προτεραιοτήτων» τους.