Ο Yoshie Shiratori έγινε γνωστός ως ο «άνθρωπος που δεν θα μπορούσε να χωρέσει καμία φυλακή» αφού δραπέτευσε τέσσερις φορές μεταξύ 1936 με 1947 – τη μία από τις οποίες, χρησιμοποιώντας απλά μια αλμυρή σούπα.
Ποιος ήταν ο Yoshie Shiratori;
Γεννημένος το 1907 στην ορεινή περιοχή Τοχόκου της Ιαπωνίας, ο Yoshie Shiratori βρήκε δουλειά σε ένα κατάστημα τόφου. Στη συνέχεια, δοκίμασε τις δυνάμεις του ως ψαράς, αλλά σύντομα, ο Shiratori άρχισε να παίζει τζόγο. Έπειτα, ένας κατάλογος μικροεγκλημάτων τον έβαλε στο ραντάρ της αστυνομίας και τότε, στα μέσα της δεκαετίας του 1930, ο Shiratori κατηγορήθηκε για φόνο. Ο ίδιος ορκίστηκε ότι είχε κατηγορηθεί ψευδώς, υποστηρίζοντας ότι μια τοπική συμμορία τον παγίδευσε. Όμως το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Shiratori και τον έστειλε στη φυλακή Aomori.
Στη φυλακή Aomori, ο Shiratori συχνά παραπονιόταν για τις αποκρουστικές συνθήκες και τον απάνθρωπο τρόπο που του φέρονταν οι φρουροί, αλλά οι ίδιοι “απάντησαν” στα παράπονά του τιμωρώντας τον ακόμη περισσότερο. Καθώς η κακοποίηση συνεχιζόταν, άρχισε να μελετά τις κινήσεις τους. Το πρωί υπήρχε πάντα ένα κενό 15 λεπτών στον χρόνο της περιπολίας.
Αυτή ήταν η μικρή ευκαιρία του να φύγει από εκεί. Αποφάσισε να κάνει την κίνησή του τον Ιούνιο του 1936. Χρησιμοποιώντας ένα μεταλλικό σύρμα που είχε τυλιχθεί γύρω από έναν κουβά που χρησιμοποιείται για μπάνιο, διέρρηξε την κλειδαριά του κελιού του και διέφυγε μέσα από έναν ραγισμένο φεγγίτη. Οι περαστικοί φρουροί υπέθεσαν ότι κοιμόταν ακόμα καθώς είχε τοποθετήσει σανίδες δαπέδου μέσα στο στρώμα του.
Ενώ ο Shiratori ήταν πολύ ικανός να δραπετεύσει, δεν ήταν τόσο ικανός στο να αποφύγει τη σύλληψη. Πιάστηκε να κλέβει προμήθειες από ένα νοσοκομείο και συνελήφθη ξανά μόλις τρεις ημέρες μετά τη δραπέτευσή του.
Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και τελικά μεταφέρθηκε στη φυλακή Akita. Εδώ του φέρθηκαν ακόμη χειρότερα από πριν και άρχισε να σχεδιάζει τη δεύτερη απόδρασή του. Δε θα ήταν εύκολο, ωστόσο, καθώς του έβαζαν χειροπέδες ανά πάσα στιγμή και τον τοποθετούσαν σε ένα κελί ειδικά σχεδιασμένο για να αποτρέπει τους δραπέτες, με ψηλά ταβάνια και μικρό φεγγίτη.
Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση, ο Shiratori έβγαλε τις χειροπέδες του και σκαρφάλωσε στον λείο χάλκινο τοίχο για να ξεφύγει από το σάπιο ξύλινο παράθυρο του φεγγίτη. Στη συνέχεια περίμενε μια βροχερή νύχτα να βγει από το παράθυρο για να μην ακουστούν τα βήματά του στην ταράτσα.
Αυτή τη φορά, πέρασαν τρεις μήνες πριν ο Shiratori επιστρέψει στη φυλακή. Έκανε το λάθος να επισκεφτεί το σπίτι του φρουρού Kobayashi, ενός αξιωματικού που του φέρθηκε ευγενικά, για να ζητήσει βοήθεια σε μια υπόθεση αδικίας στο ιαπωνικό σωφρονιστικό σύστημα. Ο Kobayashi, ωστόσο, κάλεσε την αστυνομία και ο Shiratori στάλθηκε στη διαβόητη φυλακή Abashiri του Hokkaido, ένα μέρος από το οποίο κανένας κρατούμενος δεν είχε ποτέ δραπετεύσει.
Εκτεθειμένος στο υπερβολικό κρύο ενώ αναγκαζόταν να φορέσει καλοκαιρινά ρούχα, τοποθετήθηκε σε ειδικά φτιαγμένες μανσέτες για τα χέρια και τα πόδια. Κάθε πρωί έφτυνε τη σούπα miso που του έδιναν στις μανσέτες και στα πλαίσια της στενής υποδοχής για φαγητό στην πόρτα του κελιού του. Η περιεκτικότητα σε αλάτι οξείδωσε τις βίδες, οδηγώντας σε διάβρωση. Ο Shiratori άρπαξε την ευκαιρία του να δραπετεύσει κατά τη διάρκεια του πολέμου στις 26 Αυγούστου 1944. Είναι αξιοσημείωτο ότι εξάρθρωσε τους ώμους του για να χωρέσει από τη μικροσκοπική υποδοχή φαγητού.
Μετά τη φυλακή, ο Shiratori κατευθύνθηκε στα χιονισμένα βουνά, μένοντας σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο. Μετά από δύο χρόνια ζώντας με ξηρούς καρπούς, μούρα και άγρια ζώα, κατευθύνθηκε σε ένα κοντινό χωριό και έμαθε για την παράδοση της Ιαπωνίας. Στη συνέχεια έκλεψε μερικές ντομάτες, κάτι που οδήγησε σε καυγά με έναν αγρότη, τον οποίο και σκότωσε. Ο Shiratori ισχυρίστηκε ότι ήταν αυτοάμυνα, αλλά αυτή τη φορά καταδικάστηκε σε θάνατο.
Στη φυλακή Sapporo, είχε έξι φρουρούς να τον παρακολουθούν. Με πολύ ψηλούς τοίχους και παράθυρα μικρότερα από το πρόσωπό του, δεν ένιωθαν την ανάγκη να του φορέσουν χειροπέδες. Ωστόσο, καθώς εστίασαν υπερβολικά στις πιθανές αποδράσεις στην οροφή, ξέχασαν το πάτωμα. Ο Shiratori τους ξεγέλασε επίσης κοιτώντας τακτικά ψηλά. Καθώς κοιμόντουσαν, χρησιμοποίησε το μπολ για σούπα miso για να σκάψει ένα τούνελ, κρατώντας το χώμα σε μια μικρή σχισμή κάτω από τις σανίδες του δαπέδου. Απίστευτο, αλλά τα κατάφερε πάλι!
Τα τελευταία χρόνια και η κληρονομιά του Shiratori
Ο Shiratori ήταν ελεύθερος για περίπου ένα χρόνο όταν του πρόσφερε ένα τσιγάρο κάποιος αστυνομικός σε ένα πάρκο. Καθώς αυτό θεωρήθηκε ως είδος πολυτελείας στην Ιαπωνία, συγκινήθηκε από τη χειρονομία κι αποφάσισε να ομολογήσει ότι ήταν δραπέτης κατάδικος και συνελήφθη εκ νέου. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Sapporo, ωστόσο, ανακάλεσε τη θανατική του ποινή, κρίνοντας τη δολοφονία του αγρότη ως αυτοάμυνα.
Ο Shiratori καταδικάστηκε σε 20 χρόνια και εξέτισε 14 λόγω καλής συμπεριφοράς. Αντιμετωπιζόταν δίκαια, δεν υπήρχε καμία επιθυμία διαφυγής. Το αίτημά του να φυλακιστεί στη φυλακή Fuchu του Τόκιο έγινε επίσης δεκτό. Αφού αποφυλακίστηκε υπό όρους το 1961, έκανε διάφορες δουλειές και επανενώθηκε με την κόρη του. Ο πρώην κατάδικος πέρασε τις τελευταίες του μέρες στο Aamori πριν πεθάνει από καρδιακή προσβολή το 1979. Ήταν 71 ετών.