Με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα αναμένεται να ασχοληθεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μετά από προσφυγή της Νότιας Αφρικής, που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων και ζητά να μπει τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Το Διεθνές Δικαστήριο θα γνωμοδοτήσει μόνον για το ζήτημα της γενοκτονίας, καθώς η υπόθεση δεν αποτελεί ποινική δίκη, αν και παρακολουθείται στενά. Το Τελ Αβίβ απορρίπτει την κατηγορία ως «αβάσιμη».
Η Νότια Αφρική θα παρουσιάσει την υπόθεση σήμερα Πέμπτη (11.1.2024) και το Ισραήλ την Παρασκευή. Στην εισήγησή της, η Νότια Αφρική αναφέρει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ «αποσκοπούν στην καταστροφή σημαντικού μέρους της παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας», ενώ περιλαμβάνουν τη «δολοφονία Παλαιστινίων στη Γάζα, την πρόκληση σοβαρών σωματικών και ψυχικών βλαβών και την επιβολή συνθηκών ζωής που εκτιμάται ότι θα επιφέρουν τη φυσική τους καταστροφή».
Παράλληλα, ζητά από το δικαστήριο «προσωρινά μέτρα» μεταξύ των οποίων είναι ο άμεσος τερματισμός όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων του Ισραήλ στη Γάζα.
«Αποτρόπαιες και παράλογες» οι κατηγορίες
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ έκανε λόγο για «αποτρόπαιες και παράλογες» κατηγορίες, σημειώνοντας ότι στο Διεθνές Δικαστήριο θα επικαλεστούν τη χρήση αυτοάμυνας, κάτι που είναι συμβατό με το ανθρωπιστικό δίκαιο.
Ο στρατός, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ισραήλ «κάνει ό,τι μπορεί κάτω από εξαιρετικά περίπλοκες συνθήκες στο έδαφος, για να διασφαλίσει ότι δε θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες και δεν θα υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων».
Η τελική απόφαση ενδέχεται να χρειαστεί πολλά χρόνια
Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη θα μπορούσε να αποφανθεί σχετικά γρήγορα για το αίτημα της Νότιας Αφρικής για να ανασταλεί η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ. Ωστόσο, η απόφαση για το θέμα της γενοκτονίας ενδεχομένως να χρειαστεί χρόνια.
Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι θεωρητικά νομικά δεσμευτικές για τα μέρη του. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται το Ισραήλ και η Νότια Αφρική. Όμως, δεν είναι εκτελεστές.
Το 2022, το δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να «αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» στην Ουκρανία. Πλην όμως η εντολή αγνοήθηκε.
Η Νότια Αφρική έχει ασκήσει έντονη κριτική στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα και το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο έχει μακρά ιστορία αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό αγώνα, ενώ βλέπει παραλληλισμούς με τον αγώνα κατά του απαρχάιντ.
Στη Γάζα, πάνω από 23.350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς, από τότε που άρχισε ο πόλεμος μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν περίπου 1.300 άνθρωποι -κυρίως άμαχοι- και άλλοι 240 περίπου πιάστηκαν όμηροι.