Ανατριχιαστικός είναι ο ήχος που «έπιασαν» τα ραντάρ από το υποβρύχιο που αγνοείται στον βυθό του Ατλαντικού, από τη στιγμή που καταδύθηκε για να ταξιδέψει προς το ναυάγιο του Τιτανικού. Ακούγονται χτυπήματα στον τοίχο, σαν κάποιος να κοπανάει από μέσα για να δώσει σημάδια ζωής.
Ο ήχος «πιάστηκε» την περασμένη Τετάρτη (21.6.2023) από το βυθό κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού και δεν είναι σαφές αν προέρχεται από το υποβρύχιο που αγνοείται, καθώς οι ειδικοί προσπαθούν να αναλύσουν την προέλευσή του.
Οι έρευνες για το υποβρύχιο βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως οι ελπίδες εξανεμίζονται γιατί πέρασε η ώρα μηδέν, δηλαδή η στιγμή που η παροχή οξυγόνου θα σταματούσε μέσα σε αυτό και οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι επιβαίνοντες θα ήταν μηδαμινές.
Ο Βρετανός εμπειρογνώμονας της θάλασσας, Ρομπ Λάρτερ, ανέλυσε την πιθανή προέλευση του ήχου, που για πολλούς ήταν το τελευταίο σημείο ζωής που δόθηκε από τους επιβαίνοντες του υποβρυχίου που αγνοείται. «Όλοι έχουμε μάθει για τους ήχους», είπε ο Δρ. Λάρτερ σε συνέντευξη Τύπου σήμερα (22.6.2023) το πρωί.
«Αλλά το γεγονός ότι η περιοχή αναζήτησης είναι ακόμα τόσο μεγάλη, φαίνεται να δείχνει ότι κανείς [δεν] μπόρεσε με σιγουριά να εντοπίσει από πού προέρχονται αυτοί οι ήχοι», συμπλήρωσε ο εμπειρογνώμονας και μεταδίδει το BBC.
🚨URGENTE: O oxigênio no submarino desaparecido acabou. pic.twitter.com/AezjyYAMyV
— Astronomiaum (@Astronomiaum) June 22, 2023
Γιατί ο ήχος μπορεί να μην προέρχεται καν από το υποβρύχιο
Μιλώντας για την προέλευση του ήχου, ο ίδιος είπε ότι οι ερευνητές θα μπορούσαν να διασταυρώσουν το πλήθος των ηχητικών ντοκουμέντων με την περιοχή των ερευνών και να μπορέσουν να εντοπίσουν το μέρος από πού προέρχεται.
Όμως, εξήγησε ότι είναι πιθανό ο ήχος να μην προέρχεται καν από το αγνοούμενο υποβρύχιο, λέγοντας ότι «αν προερχόταν από το Titan (σ.σ. το όνομα του υποβρυχίου) τότε τα χτυπήματα θα έπρεπε να είναι σε ανθρακονήματα όχι σε μέταλλο».
Ο ήχος από το χτύπημα σε ανθρακονήματα θα έπρεπε «να ακούγεται σαν να χτυπάς ένα κούτσουρο, όχι σαν να χτυπάς μια καμπάνα. Είναι λιγότερο δυνατός και πιο υπόκωφος, όχι τόσο καθαρός όσο αυτός που κυκλοφόρησε», είπε και συμπλήρωσε ότι «ο ήχος από χτύπημα σε ανθρακονήματα δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει τόσο εύκολα στο νερό».