Το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας και η Αστυνομία, διενεργεί προανάκριση για τον εξαβράγχιο γκρίζο καρχαρία, που την περασμένη Παρασκευή 21 Απριλίου, πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων στη θαλάσσια περιοχή της Χρυσής στην Ιεράπετρα.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, η οργάνωση Isea προχώρησε σε καταγγελία, ζητώντας να ερευνήσουν οι αρμόδιες Αρχές αν έχουν παραβιάσει τους νόμους οι ψαράδες και όσοι άλλοι ενεπλάκησαν σε αυτήν την υπόθεση.
Η Isea υποστηρίζει ότι βάσει ενός Προεδρικού Διατάγματος του 1981 το συγκεκριμένο είδος είναι προστατευόμενο, ενώ υποστηρίζει ακόμη ότι το ψάρι κακοποιήθηκε πριν εκπνεύσει και μεταφέρθηκε για πώληση.
Καρχαριοειδές μπλέχτηκε στα δίκτυα ψαράδων στην Ιεράπετρα
Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι πράγματι το καρχαριοειδές, πριν ακόμα αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί το είδος του, μεταφέρθηκε σε ψαρομανάβικο της Ιεράπετρας, όπου, όπως είναι λογικό, συγκεντρώθηκαν και αρκετοί βετεράνοι αλιείς για να κάνουν την αυτοψία τους και την αναγνώρισή του.
«Είναι κάποιο είδος “σαπουνά” που εμείς εδώ στην Ιεράπετρα δεν το τρώμε και δεν το εμπορευόμαστε. Δεν είναι εμπορεύσιμο είδος. Κακώς τον έφεραν στο ψαρομανάβικο, γιατί δεν έχει καμιά εμπορική αξία. Η γεύση του είναι σαν να τρως αφρό από σαπούνι και γι’ αυτό τον λέμε “σαπουνά”. Αυτά τα ψάρια ήταν πάντα μεγάλος μπελάς για τους ψαράδες της νότιας Κρήτης, όταν έμπλεκαν στα δίχτυα του ψαροκάικου», ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ο Μανόλης Φραγκιαδάκης που διατηρεί ψαρομανάβικο στην περιοχή της Αλυκής.
Ψάρευαν μπαρμπούνια
Αφού οι δυο ψαράδες που έπιασαν τον “σαπουνά” έμαθαν ότι αυτό το είδος δεν είναι εμπορεύσιμο, το απόγευμα της Παρασκευής, τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο και προχώρησαν στην καταστροφή του.
«Δεν είναι στη λίστα των προστατευόμενων ειδών»
Ο ιχθυολόγος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κυριάκος Ταμπακάκης, ο οποίος αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα το είδος του καρχαριοειδούς που πιάστηκε στην Ιεράπετρα, δηλώνοντας ότι το πιθανότερο είναι να πρόκειται για εξαβράγχιο γκρίζο καρχαρία, που ανήκει στην οικογένεια του “σαπουνά”, ερωτηθείς εκ νέου να τοποθετηθεί για τις ενέργειες που ακολούθησαν οι ψαράδες από τη στιγμή που κατάλαβαν ότι στα δίχτυα τους είχε μπλεχτεί ένα μεγάλο καρχαριοειδές ήταν σαφής, δικαιολογώντας τον πανικό τους.
«Οι ψαράδες δεν μπορούσαν από τη βάρκα να διακρίνουν ποιο είδος καρχαρία είχε πιαστεί στα δίχτυα τους, ούτε μπορούσαν μέσα στο πέλαγος να τον ξεμπερδέψουν από τα δίχτυα τους, αφού δεν μπορούσαν να τον ανεβάσουν πάνω στη μικρή ψαρόβαρκα. Για να “ξεψαρίσουν” τα δίχτυα τους έπρεπε να μπουν στο λιμάνι, όπως και έκαναν. Από τα βιντεάκια που έχω δει, δεν έχω διαπιστώσει ότι κάποιος κακοποιεί τον καρχαρία.
Τον ελευθερώνουν από τα δίχτυα που είχαν τυλιχτεί γύρω του και με σχοινιά τον ανεβάζουν μαζί με άλλους ανθρώπους πάνω στο αυτοκίνητο. Εμείς στο ΕΛΚΕΘΕ βρήκαμε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό του 2020, τον οποίο και σας στείλαμε να τον διαβάσετε, όπου στη λίστα με τα προστατευόμενα είδη καρχαριοειδών δεν υπάρχει ο εξαβράγχιος γκρίζος καρχαρίας», ανέφερε ο ιχθυολόγος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κυριάκος Ταμπακάκης.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.