«Καλώς να ορίσουν οι Τούρκοι και εμείς βράδυ θα πάμε», δήλωσε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, απαντώντας με το δικό του τρόπο στις απειλές της τούρκικης πλευράς ότι «θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ».
«Πλέον δεν είναι σοβαρές οποιεσδήποτε δηλώσεις τέτοιου τύπου. Δείχνουν ότι χαμηλώνει το επίπεδο των σχέσεων και ότι οι προκλήσεις πλέον δεν είναι σε επίπεδο “παρεών που τσακώνονται στον δρόμο”.
Τις δηλώσεις αυτές που ακούγονται ότι οι Τούρκοι θα έρθουν βράδυ και ότι ο πύραυλος θα χτυπήσει την Αθήνα, τις απειλές τέτοιου τύπου, οι οποίες έχουν “μία μαγκιά” δεν μπορούμε να τις πάρουμε στα σοβαρά.
Η έκφραση που λέει “σκύλος που γαβγίζει δε δαγκώνει” έχει πολύ μεγάλη εφαρμογή στην περίπτωση της Τουρκίας. Δεν νομίζω ότι είναι για τον Ερντογάν εύκολος στόχος η Ελλάδα. Ό, τι και να κάνει, δεν θα του βγει έτσι εύκολα όπως φαντάζεται», είπε ο κ. Αποστολάκης.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ερντογάν για « δεύτερη άλωση» της Αγίας Σοφίας, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιεί οτιδήποτε είναι πομπώδες και θα του δώσει πόντους προεκλογικά.
«Ποντάρει στη θρησκευτική ευαισθησία του τουρκικού λαού και στην ισλαμιστική κατεύθυνση που έχει πάρει η χώρα.
Την Αγιά Σοφιά την έχουν σαν ένα εργαλείο με το οποίο προσπαθούν να ενοχλήσουν τους Χριστιανούς, καθώς αποτελεί σύμβολο της θρησκείας τους.
Ο Ερντογάν θεωρεί ότι δείχνοντας ότι εμείς δεν λαμβάνουμε υπόψη μας τίποτα, ούτε διεθνείς προτροπές, ούτε την UNESCO, ούτε τα προστατευόμενα μνημεία, και παράλληλα επειδή θεωρούμε ότι η Αγιά Σοφιά είναι σύμβολο για τον ισλαμισμό, την χρησιμοποιούμε με τον τρόπο που εμείς νομίζουμε. Υποτίθεται ότι o Ερντογάν θέλει ο ναός να είναι ένα δώρο ακόμα στον τουρκικό λαό, ο οποίος θέλει να την κάνει καθαρό τέμενος», εξήγησε.
Με αφορμή την πτώση Phantom F-4 στην Ανδραβίδα, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι η τουρκική πλευρά με την αντίδραση και τη συμπεριφορά της έδειξε ότι δεν σέβεται τίποτα πλέον, καθώς ενώ εξελισσόταν η τραγωδία σημειώθηκαν τούρκικες υπερπτήσεις πάνω από την Χίο, την Παναγιά και τις Οινούσσες.
«Είναι αρχή όταν κάποιος έχει ένα θέμα να το σέβονται οι άλλοι και τουλάχιστον σε περιπτώσεις που υπάρχουν απώλειες ανθρώπων να μην γίνονται αυτά που έγιναν χθες.
Είναι εξοργιστικό αυτό που έγινε. Δηλαδή τη στιγμή που εμείς ψάχναμε και είχαμε την αγωνία να βρούμε τους ανθρώπους που χάθηκαν, ταυτόχρονα να γίνονται υπερπτήσεις και μάλιστα παραμονές της επετείου των Ιμίων. Το δυστύχημα αυτό στην Ανδραβίδα ξύπνησε μνήμες από τότε, ενίσχυσε την κακή αίσθηση που μας έχει μείνει από αυτή την υπόθεση και τη στεναχώρια που έχει η κοινωνία και οι συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν τότε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στα Ίμια είχαμε το επιχειρησιακό πλεονέκτημα»
Αναφερόμενος στην επέτειο της κρίσης των Ιμίων, ο κ. Αποστολάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα στη συγκεκριμένη συνθήκη είχε το επιχειρησιακό πλεονέκτημα. «Οι θέσεις των πλοίων ήταν τέτοιες που πράγματι είχαμε το επιχειρησιακό πλεονέκτημα γιατί είχαμε κινηθεί γρήγορα, είχαμε πάρει θέσεις αγκιστρώσεως και η θέση του Ελληνικού στόλου ήταν πολύ πλεονεκτική σε σχέση με τον τούρκικο. Έχουμε φτάσει αρκετές φορές κοντά σε “νέα Ίμια”.
Δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτάσεις σε μια τέτοια κατάσταση, αν δεν προσέξεις πώς να χειριστείς την οποιαδήποτε ένταση και την οποιαδήποτε πρόκληση. Είναι εύκολο να κλιμακώσεις και είναι εύκολο να βρεθούν συγκεντρωμένες δυνάμεις σε κάποιο σημείο. Δεν πρέπει να φτάσουμε εκεί», σχολίασε.
«Δεν ξέρω αν ο κ. Φλώρος νιώθει άνετα να ηγείται του στρατεύματος. Εγώ αν δεν είχα ξεκάθαρες απαντήσεις θα έφευγα»
«Ο κύριος Φλώρος δεν υστερεί. Το πρόβλημα του κ. Φλώρου είναι η σχέση που έχει εμφανιστεί να έχει το στράτευμα με την πολιτεία. Στο στράτευμα επικεφαλής είναι ο ίδιος. Όταν λοιπόν, αποδεδειγμένα πλέον, με πολλούς τρόπους παρακολουθείται ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, με εντολές που δόθηκαν πάρα πολλές φορές και ανανεώθηκαν χωρίς να έχει πάρει μια απάντηση ο ίδιος στο γιατί έγινε αυτό, ποιος το έκανε, ποιος ήταν ο λόγος, δεν ξέρω αν ο κ. Φλώρος νιώθει άνετα να ηγείται του στρατεύματος.
Ο κόσμος θέλει να εμπιστεύεται τον αρχηγό του, και δεν πρέπει να τον αφήνουμε εκτεθειμένο. Θεωρώ ότι έπρεπε να δοθούν καθαρές απαντήσεις για αυτό το θέμα», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης σχετικά με την ενδεχόμενη παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου.
«Ο κ. Φλώρος να ζητήσει ξεκάθαρες εξηγήσεις γιατί έχει γίνει η παρακολούθηση του και αν έχει γίνει. Εγώ πιστεύω ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πρέπει να πάρει ο ίδιος τις αποφάσεις του, να συνειδητοποιήσει ότι είναι αρχηγός του στρατεύματος και σύμβολο», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν στη θέση του κ. Φλώρου, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι θα ζητούσε να μάθει γιατί έχει γίνει κάτι τέτοιο και αν δεν είχε ξεκάθαρες απαντήσεις θα έφευγε.