Προκαταρκτική εξέταση θα διενεργηθεί για τις συνθήκες κάτω από τις όποιες έχασαν τη ζωή τους οι πέντε Έλληνες μέλη της ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλε η χώρα στη Λιβύη από το Ανθρωποκτονιών και μάλιστα το ενδιαφέρον είναι ότι δόθηκε και εκεί την ίδια στιγμή που “τρέχει” αντίστοιχη από τις στρατιωτικές αρχές. 

Προφανώς είναι ισχυρές οι ενδείξεις και για επίθεση κατά της ελληνικής αποστολής και γι αυτό θέλουν να κλείσουν το ζήτημα χωρίς να μένουν έχουν διερευνηθεί όλες οι πιθανότητες.

Συγκεκριμένα, πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που θα διενεργηθεί από το ΥΔΕΖΙ, θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις όπως ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και αμέλεια.

Η τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων, όπως ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή από αμέλεια αποτελούν το αντικείμενο έρευνας που θα διεξάγει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκληματών κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας για το δυστύχημα στη Λιβύη στις 17 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό μελών της Ελληνικής Αποστολής Ανθρωπιστικής Βοήθειας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να παρασχεθούν κρίσιμα έγγραφα, όπως:

Αντίγραφα από όλη την αλληλογραφία του στρατού
Ιατροδικαστικές εκθέσεις
Σχετικές αποφάσεις για την αποστολή
Σχετικές εισηγήσεις
Καταθέσεις μαρτύρων, συγγενών και συναδέλφων
Επισύναψη όποιας άλλης αλληλογραφίας σχετίζεται με την υπόθεση από άλλες υπηρεσίες (π.χ. ΕΥΠ, Ένοπλες Δυνάμεις κ.λπ.)
Αλληλογραφία και από το 401 σχετικά με τους τραυματίες
Υλικό από τη Λιβύη, εφόσον η υπόθεση ερευνάται και από τις τοπικές Αρχές

Τα στοιχεία των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Η Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.

Ο Αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Ως γνωστόν, στο ίδιο δυστύχημα βρήκαν τραγικό θάνατο και τα παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας, Κανάκη Μανδαλιού, Άντζελα και Φίλιπ, που μετείχαν στην αποστολή στη Λιβύη ως διερμηνείς.

Μετά την τραγωδία έγινε γνωστό ότι το σύνολο των Ελλήνων στρατιωτικών, γιατρών, νοσηλευτριών και νοσηλευτών ταξίδευαν από τη Βεγγάζη προς την πόλη Bayda (και τελικό προορισμό την πόλη Ντέρνα που βυθίστηκε από την τρομακτική καταιγίδα Daniel) με ένα μικρό λεωφορείο, ένα πούλμαν που έμοιαζε σαν τουριστικό.

Μπροστά από το μικρό λεωφορείο βρισκόταν ένα αυτοκίνητο συνοδείας και ακόμη ένα συνοδευτικό τζιπ ήταν στο τέλος της μικρής φάλαγγας.

Στα δύο συνοδευτικά βρίσκονταν Λίβυοι, αφού όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ήταν μέσα στο λεωφορείο.

">