Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε πριν από λίγο μερική επιστράτευση, σε διάγγελμά του, ενώ δήλωσε πως οι κάτοικοι του Ντόνμπας έχουν δικαίωμα να επιλέξουν το μέλλον τους.
Όπως διευκρίνισε ο Ρώσος ΥΠΑΜ Σ.Σοϊγκού, η μερική επιστράτευση θα αφορά περίπου 300.000 εφέδρους.
Αναφερόμενος στην απόφαση για μερική επιστράτευση, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα (21/9), ο Β.Πούτιν είπε ότι αφορά μόνο όσους είναι καταγεγραμμένοι ως έφεδροι, ενώ απευθυνόμενος σε όσους επιστρατευτούν τους διαβεβαίωσε ότι «θα δοθούν όλα τα προνόμια που έχουν όλοι όσοι είναι ήδη εν υπηρεσία».
Όπως είπε οι χώρες της Δύσης προσπαθούν «να μπλοκάρουν» κάθε πιθανότητα ανεξαρτησίας και ανάπτυξης. «Πρόθεση της Δύσης είναι να μας αποδυναμώσουν και να μας καταστρέψουν, το λένε ανοιχτά αυτό».
Σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών λίγο πριν την ολοκλήρωση του διαγγέλματός του ο Β.Πούτιν τόνισε με νόημα πως «όσοι μας απειλούν με πυρηνικά θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η απειλή μπορεί να στραφεί εναντίον τους. Δεν μπλοφάρω»!
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ενώ πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε πυρηνικός εκβιασμός, προφανώς αναφερόμενος στα ουκρανικά πλήγματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια τον οποίο ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις.
Η πρώτη αντίδραση στο διάγγελμα Β.Πούτιν έρχεται από την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Γκίλιαν Κίγκαν, η οποία χαρακτήρισε ως «ανησυχητική κλιμάκωση» την απόφαση Πούτιν για μερική επιστράτευση προσθέτοντας ότι οι απειλές για χρήση πυρηνικών θα πρέπει να ληφθούν «σοβαρά» υπ’ όψιν.
Η αντίδραση της Δύσης στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος
Στην Δύση εμφανίζονται οργισμένοι για τα σχέδια των ρωσόφωνων για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ από τη Ρωσία.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσπάθεια της Ρωσίας να νομιμοποιήσει την παράνομη και βάρβαρη κατοχή ουκρανικών εδαφών», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν στο Γερμανικό Πρακτορείο.
«Η προσπάθεια να αλλάξουν τα σύνορα της Ουκρανίας είναι εντελώς απαράδεκτη και σαφής παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», πρόσθεσε η επικεφαλής της Κομισιόν στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
H Ρωσία θα υποστεί «μεγαλύτερες συνέπειες» εάν προχωρήσει στην ένταξη τμημάτων της επικράτειας της Ουκρανίας, δήλωσε χθες Τρίτη (20/9) ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Έχουμε καταστήσει σαφές πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες συνέπειες. Διαθέτουμε αριθμό εργαλείων», είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Σε αυστηρό τόνο ήταν και το μήνυμα του καγκελαρίου της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς. Τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εγκαταλείψει τις «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» του, που εγείρουν κίνδυνο καταστροφής της Ουκρανίας και της Ρωσίας, εάν αναγνωρίσει πως δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε την 24η Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα, η Η Λιζ Τρας θα χρησιμοποιήσει την πρώτη επίσκεψή της στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός της Βρετανίας για να υποσχεθεί βοήθεια δισεκατομμυρίων λιρών για την υποστήριξη της Ουκρανίας την επόμενη χρονιά, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της, ενώ καταδίκασε τις ενέργειες της Κίνας κατά της Ταϊβάν πριν από την ομιλία της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η Τρας θα δεσμευτεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προκειμένου να παρέχει την ίδια ή μεγαλύτερη από το 2022 στρατιωτική βοήθεια (2,31 δισεκατομμύρια ευρώ) στην Ουκρανία για το 2023, διπλασιάζοντας την υποστήριξή της προς το Κίεβο μετά από την εισβολή της Ρωσίας.
Παράλληλα, θα υποστηρίξει ότι θα βοηθήσει την ανεξαρτησία της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.