Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα turkishnavy.net το Ναυτικό της Τουρκίας οργάνωσε μια συνάντηση στις 15 και 16 Ιουνίου στο ναυπηγείο της Τούζλα με το «εθνικό υποβρύχιο» να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Σ’ αυτήν συμμετείχαν τόσο στρατιωτικοί όσο και πολίτες μηχανικοί, εκπρόσωποι αμυντικών βιομηχανιών και θεωρητικοί.
Στόχος ήταν η κατάρτιση ενός βιώσιμου σχεδίου για το «εθνικό» υποβρύχιο, ώστε να εντοπιστούν πιθανά ρίσκα στις συνεργασίες των εγχώριων βιομηχανιών, στις διάφορες φάσεις παραγωγής. Το τουρκικό ναυτικό θέλει να θέσει σε υπηρεσία το πρώτο του εγχώριο υποβρύχιο το 2030.
Ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού ναύαρχος Μποστάνογλου δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως το τουρκικό Ναυτικό αναπτύσσει τις δικές του λύσεις σε 5 κύρια σχεδιαστικά λάθη των υποβρυχίων Type 214.
Λόγω αυτών των λύσεων τα τουρκικά υποβρύχια θα έχουν ελαφρώς διαφορετικές διαστάσεις σε σχέση με εκείνα των πολεμικών ναυτικών Ελλάδας, Πορτογαλίας και Νότιας Κορέας.
Η περσινή ένταξη των δυο νέων υποβρυχίων Type 214, κλάσης “Παπανικολής”, “Ματρώζος” και “Κατσώνης” έχουν αλλάξει την ζυγαριά στο Αιγαίο και οι τουρκικές ΕΔ θέλουν με κάθε τρόπο να φτάσουν στο επίπεδο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που είναι ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως.
Η παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στο υποβρύχιο του ΠΝ «Ματρώζος» κατά την άσκηση «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ 5/2016» τον Νοέμβριο του 2016 φαίνεται ότι θα έκανε την τουρκική πλευρά ακόμη πιο ανήσυχη για το μέλλον ναυτικής ισχύος στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τον ναύαρχο Μποστάνογλου οι λύσεις αυτές εστιάζουν στα:
Ενσωματωμένο σόναρ και σύστημα ελέγχου πυρός
Οπτικά συστήματα υψηλής ανάλυσης
Περισκόπιο
Ραντάρ ναυτιλίας
Σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων ικανού να εντοπίζει ραντάρ χαμηλής ανιχνευσιμότητας
Σύστημα συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών
Δορυφορικές επικοινωνίες
Σύστημα μετάδοσης δεδομένων Link 16/22
Σύστημα αναερόβιας πρόωσης
Μπαταρίες
Ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων κρουζ
Εγχώρια κατασκευασμένες και σχεδιασμένες τορπίλες και νάρκες
Τορπίλες και αντίμετρα