(Αρχικό κείμενο 15.19): Η Ελλάδα δέσμευσε πριν λίγο με σειρά ΝΟΤΑΜ το ανατολικό, βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο και «κλείδωσε» μέχρι νεωτέρας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αλλά και το τμήμα του FIR που αστυνομεύει βάσει της Συνθήκης του Σικάγο.
Θα είναι ασκήσεις με πυρά, που σημαίνει ότι όποιος πετάξει, εντός αυτών των περιοχών χωρίς άδεια των ελληνικών αρχών, μπορεί να καταρριφθεί.
Πρόκειται για τη ΝΟΤΑΜ με αριθμό A0585/18 η οποία χωρίζεται σε πέντε τμήματα στα οποία αναφέρονται συντεταγμένες με τις οποίες η Αθήνα, δεσμεύει περιοχές σε όλο το εύρος του Αιγαίου και ανατολικά της Κρήτης για διάφορα χρονικά διαστήματα από σήμερα 6 Μαρτίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου και… βλέπουμε!
Παρά το γεγονός ότι είναι ΝΟΤΑΜ και όχι NAVTEX, το Πολεμικό Ναυτικό εμπλέκεται ενεργά αφού θα εκτελεστούν ασκήσεις αεράμυνας και βολές αντιαεροπορικών όπλων του Στόλου.
Aνώτατη στρατιωτική πηγή του ΥΠΕΘΑ μιλώντας στο pronews.gr ανέφερε ότι «Κάνουμε αυτό που έχουμε δικαίωμα να κάνουμε από τις διεθνείς συνθήκες. Οποιος θέλει να αμφισβητήσει αυτό το δικαίωμα δεν έχει παρά να το επιχειρήσει και θα λάβει την απάντηση που ορίζουν οι διεθνείς κανόνες περί μη σεβασμού τους»!
Με αυτή τη ΝΟΤΑΜ επί της ουσίας η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό δεσμεύουν τους στρατηγικούς διαύλους, όπως η έξοδος των Δαρδανελίων και η περιοχή του συμπλέγματος του Καστελόριζου που η Τουρκία με παράνομη ΝΑVTEX «δέσμευσε» για αύριο προκειμένου να διεξάγει άσκηση έρευνας και διάσωσης.
Βάσει της ελληνικής ΝΟΤΑΜ, κανένα τουρκικό μέσο δεν μπορεί να πετάξει στην περιοχή, χωρίς να κινδυνεύει να καταρριφθεί.
Το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία θα διεξάγουν ασκήσεις και με πυρά και χωρίς. Πέρα από τα στρατηγικά περάσματα όμως η Αθήνα δεσμεύει και άλλες περιοχές στην περιοχή και των Δωδεκανήσων για ασκήσεις χωρίς πυρά.
Η ελληνική κίνηση ήρθε την επομένη την ανακοίνωσης της Αγκυρας ότι θεωρεί «τουρκικό έδαφος» το Καστελόριζο και θα πραγματοποιήσει αύριο άσκηση έρευνας διάσωσης με επίκεντρο το νησί!
Που σημαίνει ότι, σύμφωνα με τη τουρκική «λογική», μπορούν να προσγειώσουν στο νησί ελικόπτερα, αεροσκάφη ή και να στείλουν να κάνουν απόβαση ομάδες «έρευνας-διάσωσης».