Σχεδόν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων και συνεπώς Ευρωπαίων στρατιωτικών που κρατούνται αιχμάλωτοι επί 48 ημέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη απειλώντας μάλιστα την Άγκυρα με την επιβολή κυρώσεων.
Κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος στο Στρασβούργο, παρουσία του Επιτρόπου ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη, οι Ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν ως «απαράδεκτη» την συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών χωρίς να έχουν αποδοθεί κατηγορίες και κάλεσαν την Ε.Ε να λάβει πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και να ξανασκεφτεί σοβαρά πριν διαπραγματευθεί με μια Τουρκία που εξελίσσεται σε κράτος υπό αυταρχική διακυβέρνηση που περιφρονεί το κράτος Δικαίου.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ισπανός Αντόνιο Λόπεθ Ιστούριθ, ζήτησε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα για την τύχη δύο Ελλήνων και συνεπώς Ευρωπαίων στρατιωτικών. «Οι δύο Έλληνες είναι και Ευρωπαίοι στρατιωτικοί και αν δεν αφεθούν ελεύθεροι άμεσα θα πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Λόπεθ Ιστούριθ.
«Έχουμε συζητήσει το θέμα της Τουρκίας πάρα πολλές φορές και ποτέ δεν έχουμε αναφερθεί σε κάτι θετικό. Τώρα μιλάμε για δύο Έλληνες στρατιωτικούς που πέρασαν από λάθος τα σύνορα. Δεν κατανοούμε γιατί κρατούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί» δήλωσε η κυρία Μποτίλ Βαλέρο από την Σουηδία, Ευρωβουλευτής της Ομάδας τωv Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.
Την γλώσσα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, την μόνη γλώσσα που φαίνεται να κατανοεί η χώρα, ζήτησε ο κ. Κώστας Χρυσόγονος από την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, ενώ και ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης από την Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες), υπογράμμισε ότι 48 μέρες μετά, ένα συνηθισμένο συνοριακό επεισόδιο έχει εξελιχθεί σε κατάσταση πολιτικής ομηρίας από μια χώρα που καταργεί το κράτος δικαίου, τη Δημοκρατία και τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Ο Τούρκος πρόεδρος αγνοεί επιδεικτικά την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, που εκπροσωπούσε την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι η κατάσταση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δημιουργεί ανησυχία για τους ίδιους και τις οικογένειές του και αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία.
«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ε.Ε απομακρύνεται διαρκώς από την Ε.Ε, ιδίως στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου».
Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Στυλιανίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει επανειλημμένως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις πρακτικές., καθώς πέρα από τις διαφωνίες μας η συνεργασία μας είναι απαραίτητη.
«Η κατάσταση στην Συρία απαιτεί συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι σημαντικές. Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει την τριβή και τις εντάσεις με τα κράτη μέλη μας. Αυτά είναι τα μηνύματά μας στον μόνιμο διάλογο με την Τουρκία. Οι υπηρεσίες της ΕΕ θα παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει και στην υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το καλό των δύο στρατιωτικών και των οικογενειών τους», δήλωσε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπή ο Χρήστος Στυλιανίδης.
Τίμερμανς: «Η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών»
Στη συνέχιση των προσπαθειών της ΕΕ και ιδίως του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.