Η Τουρκία προχώρησε σε μια ανακοίνωση που αποκαλύπτει ακριβώς τις επόμενες κινήσεις της αλλά και την πιθανότητα στους αμέσως επόμενους δύο μήνες η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά επεισόδια πολεμικού τύπου στην κυπριακή ΑΟΖ που θα τα έχει προκαλέσει η Άγκυρα.
Όταν αναφέρει «Προφανώς αναμένουμε την κατάκτηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι σαφές ότι με τον όρο Α.Μεσόγειο εννοεί και την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ η λέξη κατάκτηση σημαίνει πως η Άγκυρα δεν θα ρωτήσει κανέναν για το τι θα θεωρήσει δικό της για να το εκμεταλλευθεί οικονομικά.
Είναι σαφές ότι θα αποφύγει όποιο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ το έχει αναλάβει η Exxon Mobil ίσως να αποφύγει και της γαλλικής TOTAL ανάλογα με την αποφασιστικότητα που θα επιδείξουν οι Γάλλοι, η αλήθεια είναι ότι το γαλλικό Ναυτικό έχει την δυνατότητα να εμποδίσει τους Τούρκους από το να έχουν περίεργες ιδέες.
Το πιο πιθανό είναι πως οι Τούρκοι θα επικεντρωθούν στα τεμάχια που βρίσκονται από την πλευρά των Κατεχόμενων ενώ σίγουρα θα αμφισβητήσουν το τεμάχιο 3, διότι αν δεν το κάνουν, τότε είναι σα να αποδέχονται ότι η ελληνική ΑΟΖ ενώνεται με την κυπριακή λόγω του Καστελόριζου, κάτι που η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί ποτέ εν αναμονή άλλωστε και της περιβόητης συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ όπου υπάρχουν φήμες πως η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί τα Διαπόντια νησιά να μην έχουν δική τους αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Εάν αυτό ισχύει, τότε θα υπάρξει νομικό προηγούμενο για να γίνει το ίδιο ακριβώς και με το Καστελόριζο.
Τα σχέδια της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην Μεσόγειο τα αποκάλυψε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, η Άγκυρα θα προχωρήσεις μέσα στους επόμενους δύο μήνες, στην πρώτη γεώτρηση για φυσικό αέριο, από το πλοίο «Φατίχ», στα ανοικτά της Αττάλειας και της Μερσίνας.
«Δουλεύουμε στο σεισμικό πλοίο μας για περίπου 5 χρόνια. Τα δεδομένα που λαμβάνουμε είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικά. Ελπίζω να ξεκινήσουμε την πρώτη μας εξερεύνηση των θαλασσίων υδάτων φέτος. Έχουμε προμηθευτεί ένα τρυπάνι και η γεώτρηση θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Δώσαμε το όνομα «Fatih» (Πορθητής). Προφανώς αναμένουμε την κατάκτηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως μάλιστα υποστήριξε, «πολλές από τις γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου έχουν προσεγγιστεί ενώ υπάρχουν θετικά δεδομένα για την περιοχή. «Θα κάνουμε την πρώτη ηχομέτρηση στην Αττάλεια. Στις τουρκικές οικονομικές ζώνες. Η άλλη θα είναι στα ανοιχτά της Μερσίνης», συνέχισε.
«Η Τουρκία, δυστυχώς, εξαρτάται από ξένο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Νομίζω ότι η μοίρα του παιχνιδιού θα αλλάξει, αν μπορέσουμε να το βρούμε, προσευχόμαστε. Όπου κι αν υπάρχει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, στη θάλασσα ή στην ξηρά, θέλουμε το βρούμε», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.