Πολλοί στην κυβέρνηση και στα ΜΜΕ βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για την απελευθέρωση των 2 στρατιωτικών και να την εντάξουν σε ένα πλαίσιο εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία.
Παρ όλα αυτά όπως γράψαμε και στο pronews η απελευθέρωση έγινε περισσότερο για να σταλεί ένα μήνυμα στην Ευρώπη και όχι για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα .
Αυτό γίνεται φανερό από το τελευταίο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.Το ΣτΕ ενέκρινε το αίτημα για πολιτικό άσυλο του 1 από τους 8 αξιωματικούς με τις τουρκικές αντιδράσεις είναι εντονότατες.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «σκανδαλώδη απόφαση» που έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας σε ζητήματα τρομοκρατίας.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης. «Η απόφαση αυτή όχι μόνο παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά παραβιάζει και τις διατάξεις της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων… Απορρίπτοντας την έκδοση των προδοτών, η Ελλάδα προετοιμάζει το έδαφος για παρόμοιες αποφάσεις, που προσβάλλουν τη συνείδηση του τουρκικού έθνους», γράφει η ανακοίνωση της Άγκυρας.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομερ Τσελίκ είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ευκαιρία να επιτεθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρήκε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. Κι εκείνος με ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια έκανε λόγο για απόφαση που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας παραβίασε διεθνείς Συνθήκες με την απόφαση για το άσυλο και καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα για πραξικοπηματίες και τρομοκράτες. Αυτή η σκανδαλώδης απόφαση πρέπει να απορριφθεί και να καταδικαστεί από όλους, ανάμεσα σε αυτούς και η Ε.Ε.», έγραψε.
Μετά το υπουργείο Εξωτερικών και τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, τη σκυτάλη πήρε και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας που κλιμάκωσε τις αντιδράσεις, επισημαίνοντας ότι η απόφαση της χορήγησης ασύλου είναι «παράδειγμα έλλειψης προνοητικότητας» εκ μέρους της Ελλάδας.
Σε εθνικιστικό παραλήρημα βρήκε την ευκαιρία να προχωρήσει για ακόμη μια φορά και ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας διαμήνυσε στην Ελλάδα να μην ξεχνά την 9η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία της Μικρασιατικής Καταστροφής. «Μια συμπεριφορά που δεν είναι καλή από την πλευρά της Ελλάδας. Ελπίζω να μην ξεχάσουν την 9η Σεπτεμβρίου μετά από αυτές τις συμπεριφορές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Λόγω της δύσκολης οικονομικής θέσης που βρίσκεται η Τουρκία η αντίδραση εναντίον της απόφασης δεν αποτελεί προτεραιότητα παρ όλα αυτά δεν σημαίνει πως δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε προκλητικές ενέργειες εις βάρος της χώρας μας.
Ήδη στο Αιγαίο εξέδωσαν NAVTEX και ΝΟΤΑΜ που παρεμπόδισαν έρευνες διάσωσης ενώ επίσης ύποπτο είναι και το δημοσίευμα για την επίθεση των λιμενικών σε Τούρκους Ψαράδες.