Τα σχέδια της Τουρκίας για ναυτική βάση στα Κατεχόμενα σχολιάζουν ένας Τούρκος εμπειρογνώμονα και ένα πρώην μέλος του γνωμοδοτικού συμβουλίου του Ντερβίς Έρογλου.
«Οι ελληνικές αρχές ρώτησαν τους Τουρκοκύπριους όταν υπέγραψαν συμφωνία με Ρωσία και Γαλλία για τη χορήγηση προς χρήση του λιμανιού της Λεμεσού και της αεροπορικής βάσης “Ανδρέας Παπανδρέου”; Όχι».
Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, πρώην μέλος του γνωμοδοτικού συμβουλίου του Ντερβίς Έρογλου, πρώην προέδρου του ψευδοκράτους στην Κύπρο, που μίλησε στο Sputnik, με αφορμή το δημοσίευμα της Yeni Safak, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία επιθυμεί να προχωρήσει στη δημιουργία βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στα Κατεχόμενα της Κύπρου με σκοπό να προστατέψει τα τουρκικά συμφέροντα στη Μεσόγειο.
Από την πλευρά του, Τούρκος εμπειρογνώμονας υποστηρίζει πως «είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα προς την επίτευξη διεθνούς αναγνώρισης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Κύπρου».
Πιο αναλυτικά, ο Ατά Ατούν υπογραμμίζει ότι η δημιουργία ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου θα ήταν το πιο αποτελεσματικό βήμα υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Επισημαίνει ότι ένας αριθμός χωρών χρησιμοποιούν σήμερα στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νησί και προσθέτει:
«Η Ρωσία έχει υπογράψει ειδική συμφωνία με τους ηγέτες των Ελληνοκυπριών, το οποίο δίνει το δικαίωμα χρήσης του λιμανιού της Λεμεσού και της αεροπορικής βάσης “Ανδρέας Παπανδρέου”. Παρόμοια συμφωνία υπάρχει με τη Γαλλία. Στη διάθεση της Βρετανίας είναι οι βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλιας στο νησί, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις της βρετανικής αντικατασκοπίας. Οι βρετανικές βάσεις χρησιμοποιούνται επίσης από τους Αμερικάνους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία πρέπει να συνάψει μία κατάλληλη επίσημη συμφωνία με την κυβέρνηση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” όσο το δυνατό συντομότερα».
Σύμφωνα με τον Ατούν, η Τουρκία πρέπει να κατασκευάσει ναυτική, αεροπορική και χερσαία βάση στο έδαφος του ψευδοκράτους. «Αυτό το βήμα δεν είναι απλά απαραίτητο — έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό πριν. Η Τουρκία πρέπει να συνάψει επίσημη διμερή συμφωνία με τη Βόρεια Κύπρο για την παροχή άμυνας στη θάλασσα, τον αέρα και το έδαφος με την πρόβλεψη στρατιωτικών βάσεων για χρήση από τις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις, ναυτικές δυνάμεις και χερσαίες δυνάμεις. Το αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο (Geçitkale) μπορεί να μεταφερθεί στις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις και οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα μπορούσαν πιθανότατα να έχουν στη διάθεσή του το λιμάνι στο Καραβοστάσι (Gemikonağı).
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη αρνητική αντίδραση από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων στην περίπτωση εγκατάστασης τουρκικής βάσης στο νησί, ο Ατούν τονίζει:
«Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, της ΕΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών ή του Ηνωμένου Βασιλείου δε θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη. Οι ελληνικές αρχές ρώτησαν τους Τουρκοκύπριους όταν υπέγραψαν συμφωνία με Ρωσία και Γαλλία για τη χορήγηση προς χρήση του λιμανιού της Λεμεσού και της αεροπορικής βάσης “Ανδρέας Παπανδρέου”; Όχι. Δεν έλαβαν, επίσης, τη συγκατάθεση της τουρκικής πλευράς κατά τη σύναψη συμφωνιών για την εκμετάλλευση των οικοπέδων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη. Γι’ αυτό τον λόγο, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν απαιτείται να λάβει έγκριση από την ελληνική διοίκηση. Στη διπλωματία, όπως είναι γνωστό, ισχύει η αρχή της αμοιβαιότητας».
Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος του αριστερο-εθνικιστικού πατριωτικού κόμματος Vatan, απόστρατος Τούρκος πτέραρχος και εμπειρογνώμονας Μπεγιαζίτ Καρατάς, σχολιάζει:
«Οι στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ορισμένες χώρες της Ε.Ε. και κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν τις βρετανικές βάσεις που βρίσκονται στην Κύπρο για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, εκμεταλλευόμενη τις υπάρχουσες συμφωνίες, δίνει το δικαίωμα σε άλλες χώρες να χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές βάσεις τους στην επικράτεια της Κύπρου. Στην πραγματικότητα, μετατρέπουν το νησί σε «σημείο διέλευσης», το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή.
Συνεπώς, τέτοιου είδους ενέργειες εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ωθούν την Τουρκία να λάβει ένα συμμετρικές ενέργειες και να καθιερώσει μία τακτική ναυτική βάση στην επικράτεια της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Επιπρόσθετα, αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από μία αεροπορική βάση.
Κανένας δεν πρέπει να περιορίζει τα στρατιωτικά μέτρα που θα λάβει ο άλλος στο νησί, η Τουρκία πρέπει να λάβει μέτρα για την οικονομική της ανάπτυξη. Όπως κατέστη σαφές, η δυνατότητα ενοποίησης της Κύπρου που θα τελεί κάτω από ενιαία διοίκηση, δεν βρίσκεται πλέον στην ατζέντα. Έτσι, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα προς την επίτευξη διεθνούς αναγνώρισης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Κύπρου.»