Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης πριν από λίγο για να του ανακοινωθεί ότι η Άγκυρα δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ, όχι στο Αιγαίο αλλά στο Ιόνιο!
Την είδηση επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο RIA Novosti.
«Ναι, επιβεβαιώνουμε την κλήτευση του πρέσβη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.
Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Πέτρος Μαυροειδής μετά τις δηλώσεις του παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο.
«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για 12 μίλια. Εκεί πολλές φορές προηγείται ο λαϊκισμός. Εμείς είμαστε υπέρ στο να λυθούν τα θέματα με έναν ειρηνικό τρόπο στο Αιγαίο. Όποτε η Ελλάδα κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Πάντα πρέπει να σκέφτονται οι Ελληνες πώς μπορούμε να λύσουμε τα θέματα αυτά. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Ελληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση», είπε, μεταξύ άλλων, σε πρωινή εκπομπή της τουρκική τηλεόρασης ο κ. Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θέλει να διαμαρτυρηθεί και για την δήθεν «παρενόχληση» που όπως υποστηρίζει η Τουρκία γίνεται από ελληνικές φρεγάτες στο ερευνητικό σκάφος Barbaros το οποίο κάνει έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά αυτά είναι «ψιλά» γράμματα για τους Τούρκους…
Χθες στο αποκαλυπτικό της άρθρο για το pronews.gr η Κύρα Αδάμ έγραφε:
Η Άγκυρα για τις έρευνες της επικαλείται τη διεθνή νομιμότητα, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο όμως η Τουρκία έχει απορρίψει και δεν έχει υπογράψει.
*Σύμφωνα με τα άρθρα 74 και 83 της Σύμβασης της Θάλασσας, η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα μεταξύ των κρατών με απέναντι παρακείμενες ακτές οριοθετούνται μόνον με συμφωνία των κρατών και στη συνέχεια αυτή υποβάλλεται στον ΟΗΕ που την καταχωρεί στον πίνακα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Μελετών. Μόνον τότε οι χώρες κατοχυρώνουν δικαιώματα επί της ΑΟΖ- υφαλοκρηπίδας. Οποιαδήποτε αυθαίρετη αναφορά σε ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδα από ένα κράτος χωρίς προηγούμενη συμφωνία οριοθέτησης με το άλλο συνιστά παραβίαση της Σύμβασης και δεν κατοχυρώνει κανένα δικαίωμα.
Η αναφορά και η δέσμευση των περιοχών 1 και 2 από την Τουρκία για έρευνες με το αιτιολογικό ότι βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα συνιστά παραβίαση της Σύμβασης και δεν κατοχυρώνει κανένα δικαίωμα. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τις ελληνικές ηγεσίες, οι οποίες συλλήβδην δηλώνουν ανεύθυνα ότι το BARBAROS κάνει έρευνα σε ελληνική ΑΟΖ, ενώ όφειλαν κα καταγγείλουν την Τουρκία για παραβίαση της Σύμβασης.
ΑΟΖ μη οριοθετημένη μεταξύ των κρατών είναι ανύπαρκτη, δεν ανήκει σε κανέναν σύμφωνα με τη Σύμβαση.
Αυτό εκμεταλλεύεται η Τουρκία και δεν συμφωνεί στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα,ώστε η Αθήνα να μην μπορεί ποτέ να αξιοποιήσει τα οφέλη από την ΑΟΖ και να αναγκαστεί η Ελλάδα να συμφωνήσει μισά-μισά με την Τουρκία, κάτι που είναι η πάγια θέση της (σσ 2014 Ερντογάν προς Σαμαρά στην Άγκυρα)
Σύμφωνα με τα ίδια άρθρα της Σύμβασης απαγορεύεται η μονομερής οριοθέτηση της ΑΟΖ και αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης χωρίς να υπάρχει καμία κατοχύρωση από την μονομερή οριοθέτηση Η μονομερής αποστολή από μια χώρα των εξωτερικών ορίων της ΑΟΖ στον ΟΗΕ δεν κατοχυρώνει κανένα νομικό, κυριαρχικό πολιτικό τεχνικό η επιχειρησιακό δικαίωμα, απλώς αποτελεί διεκδίκηση (claim).
Η μονομερής ανακήρυξη της ΑΟΖ-που αποτελεί τα τελευταία δέκα χρόνια ελληνική θεωρία επικίνδυνης ανοησίας όχι μόνον δεν υφίσταται στη Σύμβαση αλλά απαγορεύεται, εκτός πια και αν η Αθήνα διέπεται από οπισθοχρονική φαντασία, λές και η χώρα βρίσκεται στο 2004 και κηρύσσει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αν σήμερα η Ελλάδα κηρύξει την ΑΟΖ που εκτιμά ότι της ανήκει αυτομάτως παραβιάζει τη Σύμβαση και την άλλη ημέρα η Τουρκία θα κηρύξει τη δική της μέχρι…τη Ζάκυνθο, χωρίς καμία χώρα να κατοχυρώσει δικαιώματα.
Όπως φαίνεται είχαμε απόλυτο δίκιο καθώς η Άγκυρα θέλει την Ζάκυνθο για τον εαυτό της
Η Άγκυρα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ απειλεί την Αθήνα με πόλεμο εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο αφού όπως σαφέστατα αναφέρει «Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα»
Πρωτοφανής πρόκληση που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη η Αθήνα οφείλει να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και να στείλει το κατάλληλο μήνυμα στην Άγκυρα.
Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου Υπουργού Εξωτερικών κ. Αλέξη Τσίπρα που αφορούν τα σχέδια προοδευτικής επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.
Δεν δύναται να δείξουμε επιείκεια σε βήματα για τα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο όπου οι δυο χώρες έχουν αμφότερες παράλια.
Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.
Οι απόψεις και προειδοποιήσεις μας που αφορούν το θέμα έχουν διαβιβαστεί στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».
Σε συνέχεια της αντίδρασης Τσαβούσογλου, αλλά και της κλήσης του Έλληνα πρεσβευτή στο τουρκικό ΥΠΕΞ, η Αθήνα δια του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικού διαμηνύει πως η «η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα»:
«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει.
Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια. Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».
Παρότι τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσιάζουν την κλήση του Έλληνα πρεσβευτή στο τουρκικό ΥΠΕΞ ως κάτι έκτακτο, από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν πως ο προγραμματισμός της συνάντησης είχε γίνει ήδη από την Παρασκευή πριν από τις επίμαχες δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά για τα 12 μίλια.
Όλα αυτά είναι υπεκφυγές. Η Άγκυρα προκαλεί ευθέως και εδώ θα φανεί εάν η Αθήνα είναι όντως διαθέσιμη να κάνει κάτι για αυτό ή απλώς θα κάνει πως δεν άκουσε τίποτα.