Όχι μια, ούτε δύο αλλά τρεις φορές έσκυψε το κεφάλι ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία.
Και δεν είναι μόνο αυτό: Μετά το αξέχαστο «We have already eaten the camel, we now have the queue» σε ελεύθερη μετάφραση «φάγαμε την καμήλα και μας απέμεινε η ουρά» ο Αλέξης Τσίπρας πάλι τα έκανε «σαλάτα« με την αγγλική γλώσσα.
Μόλις αντίκρισε τον Ταγίπ Ερντογάν του είπε «Nice to meet you» δηλαδή «Χαίρομαι που σε συναντώ» (σημαίνει «Χαίρομαι που σε γνωρίζω» ενώ τον έχει συναντήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Πιθανότατα λόγω… βιασύνης ο κ. Τσίπρας δεν σκέφτηκε να πει «nice to see you» δηλαδή «χαίρομαι που σε βλέπω».
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Η υπόκλιση Τσίπρα στον Ερντογάν δεν ήταν τυχαία βέβαια.
Έρχεται απλά να επιβεβαιώσει για όλα όσα έχουμε προειδοποιήσει, ότι θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, συνολικό πακέτο λύσης για το Αιγαίο δηλαδή ουσιαστικά να συζητήσει και να συμφωνήσει σε όσα θέματα της έχει θέσει η Άγκυρα.
Η φράση μάλιστα του πρωθυπουργού ότι «ούτε εσείς ούτε κι εγώ αποδεχόμαστε την πεπατημένη γιατί οι εξελίξεις στην περιοχή μας δεν μας επιτρέπουν να μένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα» καταδεικνύει ακριβώς αυτό.
Ποια είναι η «πεπατημένη»; Ότι το καθεστώς των νήσων του Αιγαίου δεν αλλάζει, ούτε αυτό του Εθνικού Εναέριου Χώρου και ότι το πρόβλημα, το μοναδικό, είναι μόνο αυτό του καθορισμού υφαλοκρηπίδας.
Για να θέλει ο πρωθυπουργός να μην παραμείνει στην… «πεπατημένη» σημαίνει αναθεώρηση του εθνικού δόγματος της χώρας που ίσχυε για δεκαετίες.
Δηλαδή μια αναθεώρηση προς το χειρότερο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Άγκυρας!
“Υπόκλιση” μετ΄ ανεξέλεγκτων τουρκικών πτήσεων
Η τουρκική πλευρά έχει ήδη -με πολλαπλές επίσημες δηλώσεις της και κυρίως με μόνιμες και συστηματικές στρατιωτικές ενέργειες σε βάρος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας σε όλο το μήκος και πλάτος του Αν. Αιγαίου- θέσει την πλήρη ατζέντα της προκειμένου «να διατηρηθεί η ειρήνη στο Αιγαίο».
Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα με 272 διπλωματικές και αντίστοιχες στρατιωτικές ενέργειες η Άγκυρα έχει κάνει πλήρη κατάληψη του συνόλου του Αν. Αιγαίου από τον 25o Mεσημβρινό και ανατολικά, μετατρέποντας το Αιγαίο σε «μπετόν αρμέ» τουρκικής επικράτειας, προσαρτώντας το στην Τουρκία χωρίς καμιά ελληνική αντίδραση του συνόλου του πολιτικού συστήματος.
Αυτήν ακριβώς την στιγμή, που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στην Άγκυρα, η Τουρκία έχει ανακοινώσει διεθνώς και υλοποιεί συστηματικά το «ετήσιο πρόγραμμα ασκήσεων» της στο Αιγαίο.
Επιπροσθέτως, η Άγκυρα έχει σπεύσει να καταργήσει ελληνικές ασκήσεις σε 10 περιοχές, (συμπεριλαμβανομένης και της βραχονησίδας Ζουράφα στο Β Αιγαίο, την οποία οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ αναφέρουν ως «τουρκική κυριαρχία», ενώ καταλαμβάνει παράνομα περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο, μέχρι τα 6 ν.μ. από τον Αη Στράτη, επιμένοντας ότι και η περιοχή αυτή είναι τουρκικής κυριαρχίας.
Αποτέλεσμα, η Άγκυρα όχι μόνον να νομιμοποιεί τις παρανομίες της ως τετελεσμένα, αλλά και να δημιουργεί τη βάση για αναγκαστική παραπομπή όλων των επεκτατικών τουρκικών διεκδικήσεων στην Χάγη, όπως επισημαίνει και το Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ.
Παρά ταύτα, πρόθεση της Αθήνας, πολλαπλώς και αορίστως εκπεφρασμένη, είναι να συμφωνηθούν Μέτρα στο Αιγαίο, που θα μειώνουν την ένταση.
Ποια ένταση όμως; Αυτή που δημιουργεί από μόνη της η Άγκυρα.
Θεωρείται ήδη δεδομένο ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν παρουσίασε στον Α.Τσίπρα το πονηρό σχέδιο DFS, Πρόγραμμα Ημερήσιων Πτήσεων, τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με το DFS, που είναι πάγιο αίτημα της Αγκύρας από το 2000, οι πτήσεις των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, θα γίνονται χωρίς κατάθεση σχεδίων πτήσης, δηλαδή τελείως ανεξέλεγκτα!
Η Άγκυρα επιμένει ότι μια τέτοια συμφωνία βοηθά την ισορροπία στο Αιγαίο και την αποφυγή εντάσεων και σπατάλης χρημάτων, λόγω της αναχαιτίσεων, αλλά και αποφυγής απώλειας ζωής σε πιθανό επεισόδιο.
Στην πραγματικότητα όμως η τουρκική πρόταση, για ανεξέλεγκτες πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο χωρίς κατάθεση σχεδίου πτήσεων (σημείο εισόδου και εξόδου από το FIR Αθηνών και διαδρομή του αεροσκάφους) ισοδυναμεί με παραχώρηση κυριαρχίας και συνδιαχείριση του συνόλου του Αν. Αιγαίου και ταυτίζεται και εξυπηρετεί τις επιθετικές διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας.