Την πάγια θέση της τουρκικής διπλωματίας περί μη ύπαρξης θέματος γενοκτονίας επανέλαβε ο Μπουράκ Οζουγκέργκιν, ο οποίος τοποθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα.
Μιλώντας στην Κορίνα Γεωργίου για το marketnews.gr λίγες ημέρες μετά τη 19η Μαΐου (ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Ελλάδα, εθνική αργία στην Τουρκία), ο έμπειρος διπλωμάτης υποστήριξε ότι το παρελθόν είναι πολύ δύσκολο να συγκεκριμενοποιηθεί.
«Αν κοιτάξετε τις δεκαετίες που πέρασαν από το 1919 έως το 1994, πού ήταν όλοι αυτοί;» διερωτήθηκε, αναφερόμενος στο 1994 ως το έτος που η Ελλάδα αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων. Επίσης, διερωτήθηκε γιατί ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ για Νόμπελ Ειρήνης από τη στιγμή που υπήρχαν τέτοια εγκλήματα εναντίον των Ελλήνων.
«Δεν γνώριζε ο Βενιζέλος ότι κάτι τόσο φοβερό, όπως ισχυρίζεστε εσείς, είχε συμβεί; Όχι, είναι περισσότερο μια ερμηνεία, μια παρουσίαση της ιστορίας προσανατολισμένη στις πολιτικές αναγκαιότητες», σημείωσε.
Και συμπλήρωσε: «Έχουμε και εμείς ιστορίες να διηγηθούμε. Έχουμε και εμείς ανθρώπους στην Τουρκία που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στα εδάφη που σήμερα γνωρίζετε ως Τουρκία».
Μάλιστα, ο Μπουράκ Οζουγκέργκιν πρότεινε η Ελλάδα και η Τουρκία να στραφούν μπροστά, διαφορετικά, όπως προέβλεψε, «θα τρέχουμε σε κύκλους».