ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Απέπλευσε το «Ορούτς Ρέις» για έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σε Ρόδο και σύμπλεγμα Μεγίστης

Απέπλευσε το «Ορούτς Ρέις» για έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σε Ρόδο και σύμπλεγμα Μεγίστης

Tο τέταρτο τουρκικό πλοίο “Ορούτς Ρέις” απέπλευσε προς την Ανατολική Μεσόγειο, όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αγκυρας θα εκτελέσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αυτό ανακοίνωσε μέσω τουίτερ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απαντώντας στον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος διερωτήθηκε γιατί η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως προφανώς ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου νομίζει πως το Φατίχ, το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρός είναι ελληνικά πλοία.

Ο Τούρκος Υπουργός έγραψε στο τουίτερ:

“Ο κ. Κιλιτσντάρογλου προφανώς νομίζει ότι το Φατίχ, το Γιαβούς και το Μπαρμπαρός που προστατεύουν τα δικά μας δικαιώματα και της ‘τδβκ’ είναι ελληνικά πλοία. Και το τέταρτο μας πλοίο Ορούτζ Ρέις είναι καθοδόν. Είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε για το θέμα τον κ. Γενικό Πρόεδρο ο οποίος δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος για την εθνική υπόθεσή μας στο Κυπριακό”.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε δηλώσει νωρίτερα σε ομιλία του στο Νέβσεχιρ ότι “πρέπει να γίνει συνεργασία με τη διοίκηση της Συρίας, πρέπει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Αίγυπτο. Στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχει πλούσιο πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Η Αμερική είναι εκεί, η Ελλάδα είναι εκεί, η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου είναι εκεί, η Αίγυπτος είναι εκεί, το Κατάρ είναι εκεί, όλοι είναι εκεί, μόνο ένα κράτος δεν είναι εκεί, η Τουρκία. Γιατί δεν είναι; Λένε στα λόγια ότι ασκούν επιτυχημένη εξωτερική πολιτική. Γιατί δεν είμαστε εκεί; Επειδή τσακωθήκαμε με την Αίγυπτο. Γιατί τσακωθήκαμε; Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με την Αίγυπτο. Γιατί τσακωθήκαμε; Θέλω αυτό να το σκεφτούν οι αδελφοί μου στο ΑΚΡ”.


Ηδη η ΠΑ “ξεσκονίζει” ένα από τα ισχυρότερα όπλα της και των Μ-2000 BGM/ EGM της 114 Πτέρυγας Μάχης/332 Μοίρας τον γαλλικής κατασκευής πύραυλο αέρος-επιφανείας ΑΜ-39 EXOCET που με την εμβέλεια των 38νμ αποτελεί το φόβητρο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο.

Με εκπεφρασμένη την βούληση της Άγκυρας να στείλει το “Ορούτζ Ρέις” κάπου στην συγκεκριμένη περιοχή, με πολλές αναφορές να κάνουν λόγο ακόμα και για σημείο μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Αθήνα έχει θέσει σε ετοιμότητα όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Η Άγκυρα δείχνει να μην θέλει να ρίξει τους τόνους και με 5 παράνομες NAVTEX δεσμεύει ισάριθμες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Καστελορίζου για ασκήσεις τόσο του Πολεμικού της Ναυτικού με την χρήση όπλων όσο και γενικά στρατιωτικές ασκήσεις. Υπάρχει δε μια ακόμα, της οποίας μόνο ένα μέρος εμπίπτει σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας

Οι ημερομηνίες που αναφέρονται στις παράτυπες οδηγίες προς ναυτιλομένους που εξέδωσε η Άγκυρα ξεκινούν από σήμερα και φτάνουν μέχρι και τις 23 Αυγούστου.

Ολα δείχνουν πως πρόκειται για «προθέρμανση» των τουρκικών μονάδων στην περιοχή μιας και ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσει πρόσφατα πως το “Ορούτς Ρέις” θα βγει στην Ανατολική Μεσόγειο προς τα τέλη Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι διόλου τυχαίο πως οι ελληνικές Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μέσα στο Σαββατοκύριακό μέσω δημοσιεύματος στον Τύπο την ύπαρξη σχεδίου με την κωδική ονομασία «Λερναία Ύδρα» θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με το δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς για την πρόληψη και αντιμετώπιση μιας ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα έχει λάβει όλα τα μέτρα και είναι κατάλληλα προετοιμασμένη διά παν ενδεχόμενο, έστω και αν απεύχεται την κλιμάκωση της έντασης.

Στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται και η σταδιακή ενεργοποίηση του σχεδίου με την ονομασία «Λερναία Υδρα», εάν κάποιο τουρκικό ερευνητικό κινηθεί προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οπως υπογραμμίζουν πηγές με γνώση των στρατιωτικών θεμάτων που παροικούν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι σχεδιασμοί της ελληνικής πλευράς ποικίλλουν τόσο σε σενάρια όσο και σε διαβαθμίσεις, τα οποία συνδέονται άμεσα με τον χαρακτήρα της ενδεχόμενης τουρκικής πρόκλησης.

Τα μέτρα που σχεδιάζονται ξεκινούν από μια ήπια πρόκληση και φτάνουν έως και το ακραίο σενάριο της προσπάθειας εγκατάστασης ενός τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου σε ελληνικά νερά.

Σχέδια άκρως απόρρητα, τα οποία επανεξετάζονται και αναδιαμορφώνονται, με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία να θεωρούνται ωστόσο ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο, εάν φτάσουμε σε σημείο ανάγκης.

Σύμφωνα με διάφορα σενάρια απάντησης που εξετάζονται, η απάντηση της Ελλάδας θα έχει διαβαθμίσεις ανάλογα με το πόσο θα τραβάει το σχοινί η Τουρκία.

Αυτές θα ξεκινούν για παράδειγμα από ένα «μπαράζ» κλήσεων στον ασύρματο όπως είχε γίνει σε σημαντικό βαθμό όταν η φρεγάτα «Νικηφόρος» κράτησε την θεση της και με αποφασιστικότητα απέτρεψε την είσοδο του Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε δεύτερο βαθμό εξετάζεται το…«τζαρτάρισμα» ή αποτροπή μέσω ελιγμών, όπως έχει γίνει σε πλείστες περιπτώσεις μεταξύ σκαφών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και της τουρκικής ακτοφυλακής.

Από εκεί και πέρα πλέον τα πράγματα γίνονται πιο «περίπλοκα» καθώς εξετάζονται σενάρια που περιλαμβάνουν ακόμα και την νηοψία του τουρκικού σκάφους αν αυτό επιμείνει σε πορεία και δράσεις μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε αυτό τον βαθμό πολλοί επιτελείς είναι που αναμένουν την έντονη αντίδραση της Τουρκίας οπότε εκεί ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» ή του φρενοκομείου κατά άλλους καθώς πλέον τα σενάρια περνάνε σε επίπεδο θερμής αντιπαράθεσης με την χρήση πυρών από υποβρύχια, φρεγάτες, πυραυλακάτους και αεροσκάφη…

Δεν είναι τυχαίο πως η παρουσία των σύγχρονων υποβρυχίων κλάσης”Παπανικολής” έχει αυξηθεί στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να δημιουργηθούν δεύτερες σκέψεις στους επιτελείς της Τουρκίας ενώ και η αεροπορία «ξεσκονίζει» τους Exocet AM-39 που η εμβέλειά τους φτάνει τα 38 ναυτικά μίλια αλλά και άλλα έξυπνα όπλα που διαθέτει για πλήγματα πέραν του ορίζοντα που έχουν και δυνατότητες ναυτικού πλήγματος.

Εκτός όμως από το υποβρύχιο τύπου 214 «Παπανικολής» εφόσον ξεκινήσει το δίδυμο σεισμογραφικό του «Barbaros» και περάσει τα στενά των Δαρδανελίων, τότε στενό αναμένεται και το pressing από τα Ελληνικά πολεμικά πλοία επιτήρησης.

Θυμίζουμε ότι το υποβρύχιο «Παπανικολής (S -120)» είναι το τρίτο στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού που φέρει το όνομα του πυρπολητή της Ελληνικής Επανάστασης.

Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της HDW στη Γερμανία και καθελκύστηκε το 2004 και το 2010 κατέπλευσε στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για να ενταχθεί στη δύναμη των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.

Τα πλέον σύγχρονα υποβρύχια του ΠΝ είναι τα κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ ή type-214HN(S-120 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, S-121 ΠΙΠΙΝΟΣ , S-122 ΜΑΤΡΩΖΟΣ, S-123 Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ) σχεδίασης HDW κατασκευής των 3 εξ αυτών στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Τα υποβρύχια μήκους 65,3μ., πλάτους 6,3μ. εκτοπίσματος 1858τόνων με ταχύτητες 10,5κόμβων/21κόμβων σε επιφάνεια/κατάδυση φέρουν το νέο σύστημα AIP τύπου ενργών κυψελών μαζί με ηλεκτροκινητήρα 3.900 kW που επιτρέπει έτσι την συνεχόμενη κατάδυση για 13 ημέρες με χαμηλή βέβαια ταχύτητα.

Φέρει σύστημα διεύθυνσης βολής ISUS της ATLAS ELEKTRONIK, με εναλλάξιμες κονσόλες πολλαπλών λειτουργειών νέα γενιάς συστήματα ναυτιλίας RADAR, ESM, GPS, ιστοί OPTRONIC με πολλαπλές δυνατότητες απεικόνισης και συνδυασμό παθητικού SONAR μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων, SONAR ναυτιλίας / εντοπισμού ναρκών, ενεργητικού SONAR.

Το πλήρωμα είναι 37 άτομα με την αυτονομία να ανέρχεται στις 50 ημέρες

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ΑΜ-39 EXOCET

Καθοδήγηση: INS & Active radar με δυνατότητα Sea Skimming 3-5m

Πολεμική Κεφαλή: 165 kg

Εμβέλεια: 38 NM

Βάρος: 670 kg

Άνοιγμα Πτερύγων: 1,1m

Μήκος: 4,7m

Διάμετρος: 35cm

Ταχύτητα: 0.94 mach

Τύπος Φέροντος Αεροσκάφους: Μ-2000 BGM/ EGM

Στόχοι: Πλοία

Προπαγανδιστικό βίντεο του Ορούτς Ρέις από το TRT:


https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Vm8XNC_jZVw

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=_FodNyz-Tcg

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.