Ο επικίνδυνος ρόλος των τουρκικών UAV φάνηκε και κατά την διάρκεια της άσκησης «Παρμενίων» όπου εκτός των συχνών παραβιάσεων από τα τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα για την παρακολούθηση των κινήσεων των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων έλαβαν χώρα απονηώσεις όχι από τα πολεμικά πλοία του τουρκικού Στόλου αλλά από τα «εμπορικά» σκάφη που κατά κόρον εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα δήθεν για «ψάρεμα»
Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι τα τουρκικά «ψαροκάικα» που συμμετέχουν στον ιδιότυπο «πόλεμο της τσιπούρας» μέχρι τώρα έπαιζαν τον ρόλο της αμφισβήτησης της ελληνικής ΑΟΖ και της ελληνικής κυριαρχίας.
Επειδή επρόκειτο για οργανωμένες αποστολές από την ΜΙΤ διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα εντοπισμού και ραντάρ που καλύπτουν τις ανάγκες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ότι αφορά την κατασκοπεία, την παρακολούθηση και την επιτήρηση των ελληνικών κινήσεων.
Πρόκειται δηλαδή για μια «εμπροσθοφυλακή» που δεν έχει εμπορικούς σκοπούς αλλά αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης του Αιγαίου.
Όπως φαίνεται όμως οι Τούρκοι είχαν προνοήσει από αρκετά χρόνια πριν να χρησιμοποιηθούν τα σκάφη αυτά ως «πλατφόρμες» για τα τουρκικά UAV που έχουν ξεχυθεί τα τελευταία χρόνια στους ουρανούς του Αιγαίου.
Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι έχουν αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης το οποίο σε καιρό ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης θα δίνει πολύτιμες πληροφορίες στα τουρκικά Επιτελεία και όχι μόνο.
Τα τουρκικά UAV θα μπορούν «αθόρυβα» και «αόρατα» να εμφανίζονται από το πουθενά οπλισμένα και… όλοι γνωρίζουμε από το κτύπημα στις εγκαταστάσεις της Aramco τι θα μπορούν να πράξουν.
Για την Ιστορία καταγράφηκαν 25 παραβιάσεις από τα ελληνικά Επιτελεία, από τουρκικά drone. Η Άγκυρα είχε πρώτη εικόνα της άσκησης «Παρμενίων» αλλά και της αποτυχημένης όπως εξελίχθηκε απόβασης στην Σαμοθράκη (βάση ρεαλισμού) λόγω της προσάραξης της φρεγάτας Έλλη και άρα της αδυναμίας της να την υποστηρίξει.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα έχει ήδη κάνει πολεμική χρήση των drones στην Συρία στις μάχες της Αφρίν.