H αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τουρκική περίπολο την 1η Μαρτίου του 2018 και το χθεσινό περιστατικό ανάρτησης τουρκικής σημαίας σε ελληνική νησίδα εντός του ποταμού Έβρου σε συνδυασμός με τους χιλιάδες αλλοδαπούς παράνομους μετανάστες που περνούν τον Έβρο και εισβάλουν στην χώρα καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα βάση οργανωμένου σχεδίου «τεστάρει» όχι μόνο τα ελληνικά αντανακλαστικά αλλά και τα σχέδια ασφαλείας των ελληνικών ΕΔ κατά πόσο δουλεύουν στην πραγματικότητα.
Να θμίσουμε και το περιστατικό του Ιουλίου με Έλληνες ψαράδες και Τούρκους στρατιώτες που σημειώθηκε 50 μέτρα από τον Έβρο και μάλιστα σε ελληνική περιοχή όταν τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες τους σημάδευαν, ενώ βρισκόταν 50 μέτρα από το ποτάμι και τους ζητούσαν να φύγουν.
«Οι Τούρκοι το έχουν παρατραβήξει το θέμα, γιατί βγαίνουν στο Θρακικό Πέλαγος και ψαρεύουν στα 2 – 2,5 μίλια στο ελληνικό κομμάτι» είπαν προσθέτοντας ότι είναι αγανακτισμένοι, γιατί στον Έβρο «στα 50 μέτρα το κομμάτι είναι ελληνικό»
«Εγώ είδα τέσσερις στρατιώτες. Και με το που μας είδαν, βγήκαν έξω και μας σημάδευαν», είπε ένας από τους ψαράδες.
Το περιστατικό έλαβε χώρα σε ώρα αλλαγής βάρδιας των περιπόλων με τα πλωτά. Όλα αυτά δείχνουν πως οι Τούρκοι δοκιμάζουν τις αντιδράσεις των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και μέχρι τώρα βλέπουν πως υπάρχουν πολλά κενά ασφαλείας.
Βέβαια ο μέγιστος κίνδυνος είναι η συνεχόμενη αθρόα εισβολή αλλοδαπών καθώς αναγκάζουν Στρατό και Σώματα Ασφαλείας να χρησιμοποιούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους για την αντιμετώπισή τους και όχι για την τήρηση των επιχειρησιακών σχεδιασμών και λειτουργιών.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα στρατόπεδα των συνόρων ουσιαστικά έχουν περικυκλωθεί από αλλοδαπούς ανάμεσα στους οποίους κανείς δεν ξέρει ποιος τριγυρνάει και αν έχει κάποια έμμισθη θέση στην ΜΙΤ.
Έπειτα από την 6μηνη αιχμαλωσία των δύο στρατιωτικών όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή συνεννόηση με την άλλη πλευρά του ποταμού.
Πρόσφατα σε περιπολία τους κατά μήκος των συνόρων στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εντόπισαν τουρκική περίπολο σε δική της περιοχή ευθύνης να τοποθετεί “μικροκάμερες” πάνω σε κορμούς δέντρων.
Σε περιοχή προκάλυψης και σε σχετικά κοντινή απόσταση από το σημείο όπου συνέβη το περιστατικό με την ανάρτηση της τουρκικής σημαίας. Έμπειροι Αξιωματικοί με πολλά χρόνια υπηρεσίας στον ακριτικό νομό τονίζουν ότι αποτελεί μια παλιά πρακτική με την οποία θέλουν να τσεκάρουν τις ελληνικές περιπολίες.
Οι Τουρκικές μονάδες οι οποίες έχουν την ευθύνη για την φύλαξη των συνόρων ενισχύθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια με άνδρες Ειδικών Επιχειρήσεων, άλλωστε άνδρες τους ήταν αυτοί οι οποίοι αιχμαλώτισαν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ενώ και ο Διοικητής του χώρου ευθύνης προέρχεται επίσης από τις τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις.
Πολλά είναι τα περάσματα αλλοδαπών ειδικά όταν η στάθμη του ποταμού πέφτει ή εκεί όπου τα σύνορα είναι χερσαία οπότε διευκολύνεται η διέλευσή τους και φυσικά τίθεται το θέμα εάν οι Τούρκοι «τεστάρουν» έτσι και το πως θα μπορούσαν να εισέλθουν για προπαρασκευαστικές πολεμικές καταδρομικές ενέργειες, κάτι που όπως φαίνεται το κάνουν ήδη.
Στον Έβρο άλλαξαν πολλά μετά την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τουρκική περίπολο την 1η Μαρτίου του 2018 και τα περίπολα έχουν βαρύτερο οπλισμό, περισσότερα υλικά αυτοπροστασίας, εκπαιδευμένα και έμπειρα στελέχη αλλά και αυστηρές διαταγές για πλήρη επαγρύπνηση καθώς δεν πρέπει να πληγεί ξανά το γόητρο του Ελληνικού Στρατού.
220 χιλιόμετρα συνοριακής γραμμής χωρίζουν Ελλάδα και Τουρκία στον Έβρο στα οποία περιλαμβάνονται ο ποταμός, βάλτοι, νησίδες, δασώδεις περιοχές και χωράφια.
Κάποιος που έχει υπηρετήσει στον Έβρο θα πει πως το μέρος μοιάζει περισσότερο με την αμερικανική Λουϊζιάνα, ή την Φλόριντα, το μόνο που λείπει είναι οι αλιγάτορες.
Τουλάχιστον 100 είναι τα τμήματα γης-από ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα έως και μεγάλες νησίδες-τα οποία αλλάζουν μορφολογία ή ακόμα και εξαφανίζονται κάτω από τα νερά του ποταμού ανάλογα με το ύψος των υδάτων.
Αυτό είναι χαρακτηριστικό της περιοχής. Όλα αλλάζουν μέσα σε λίγα χρόνια ή και μήνες.
Από το 1923 όταν χαράχτηκαν τα σύνορα στον Έβρο η μορφολογία του εδάφους άλλαξε ανάλογα με τη ροή του ποταμού. Αποτέλεσμα είναι είτε να σχηματιστούν νέες νησίδες, είτε νησίδες οι οποίες ανήκουν σε κάποια από τις δύο χώρες να ενωθούν με το έδαφος της άλλης.
Χαρακτηριστικό της ιδιαιτερότητας της περιοχής κατά μήκος του ποταμού είναι ότι στο λεγόμενο “τριεθνές” κοντά στα Δίκαια όπου συνορεύουν Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία υπάρχει νησίδα πάνω στον Έβρο ποταμό χωρισμένη στα τρία όπου στρατιώτες από τις τρεις χώρες εκτελούν περιπολίες στο δικό τους τμήμα.
Το περιστατικό στο Πραγγί δεν εκτιμάται ως τυχαίο.
Εάν οι γείτονες επιθυμούν να προκαλέσουν και στον Έβρο, η μορφολογία του εδάφους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους δίνουν πολλές ευκαιρίες τονίζουν στρατιωτικές πηγές που γνωρίζουν άριστα την περιοχή.
Τόσο για προκλητικές όσο και για προβοκατόρικες ενέργειες με σκοπό να παρασύρουν στο λάθος ή να “μετρήσουν” αντανακλαστικά και αντιδράσεις.