Σε εξέλιξη βρίσκεται η τουρκική αεροναυτική άσκηση Mavı Vatan και η Αθήνα έχει τεθεί σε συναγερμό.
Η συγκεκριμένη άσκηση, θεωρείται μεγάλης κλίμακας, ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 3 Μαϊου, με το βασικό της σκέλος να διεξάγεται νότια της Κρήτης, αλλά και σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου και δυτικά της Κύπρου καθ’ως μετά την αποχώρηση της αμερικανικής Exxon Mobil (προσωρινά) οι Τούρκοι θεωρούν πως άνοιξε ο δρόμος για αυτούς συνολικά στην Α.Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την άσκηση προκειμένου να προχωρήσουν σε μία επίδειξη ισχύος η οποία αποσκοπεί σε δύο σκέλη:
Πρώτον για να καταδείξουν πως είναι αποφασισμένοι να αρπάξουν ελληνική υφαλοκρηπίδα με την δύναμη των όπλων και δεύτερον για να εξασκηθούν στο σενάριο αποστολής μείζονας στρατιωτικής βοήθειας στην Λιβύη του Σάρατζ.
Η πρώτη περιοχή βρίσκεται νότια της Κρήτης, εκεί όπου η Άγκυρα χρησιμοποίει το παράνομο σύμφωνο που έχει υπογράψει με την φιλοτουρκική κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, προκειμένου να προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις.
Καθημερινά Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διακηρύττουν συνεχώς την απόφαση της Τουρκίας να διενεργήσει, μέσα στο 2020, γεωτρήσεις για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, καλύπτοντας μία τεράστια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης.
Η δεύτερη περιοχή βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ρόδου και σε σχετικά κοντινή απόσταση με τη θαλάσσια ζώνη όπου δραστηριοποιείται το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».
Το «Γιαβούζ» κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα μεταξύ των θαλάσσιων «οικοπέδων» 6 -7 τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία TOTAL – ENI.
Η Άγκυρα με μεθοδικό τρόπο επιχειρεί να δείξει προς κάθε ενδιαφερόμενη πετρελαϊκή εταιρεία ότι όλη αυτή η περιοχή βρίσκεται υπό καθεστώς στρατιωτικής έντασης και ότι από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο όλα έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση άρα δεν θα είναι «ασφαλές» να επενδύσουν εκεί.
Το Πολεμικό Ναυτικό έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να θέσει υπό άμεση παρακολούθηση όλες τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τόσο κατά την έξοδό τους από τους ναυστάθμους Σμύρνης και Ακσάζ, όσο και κατά την ανάπτυξή τους στις περιοχές όπου πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις δράσεις τους.
Βέβαια πέρα από την παρακολούθηση δεν αναμένεται να προβεί σε κάποια άλλη ενέργεια…
Προς αυτή την κατεύθυνση πέρα από τα πλοία, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ενεργοποιήσει και όλα τα εναέρια μέσα που διαθέτει, προκειμένου να υπάρχει μία όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη και πιο ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με την κινητικότητα που επιδεικνύει ο τουρκικός στόλος.