O Νίκος Δένδιας έφερε στην επιφάνεια το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ σε περίπτωση που κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση και τόνισε ότι εφόσον συμβεί κάτι ανάλογο με την Τουρκία θα ζητήσει την βοήθεια των κρατών μελών.

Οι χώρες που στήριξαν ανοιχτά τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου όσον αφορά την λεκτική καταδίκη για της ΕΕ για την Αγιά Σοφιά ήταν η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία και η Εσθονία.

Ο Δένδιας ζήτησε ενεργοποίηση του άρθρου 42 σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης

Ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών απευθύνθηκε στους 26 συναδέλφους του που μετείχαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που έγινε στις Βρυξέλλες. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τότε η Αθήνα έχει συγκεκριμένο σχέδιο αντίδρασης.

Στην περίπτωση κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας με έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων ανοιχτά της Κρήτης, της Ρόδου ή κάποιου άλλου ελληνικού νησιού, είτε με άλλου είδους τουρκικής ενέργειας σε βάρος ελληνικής κυριαρχίας, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η Αθήνα θα αντιδράσει στρατιωτικά.

Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών εξήγησε στους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του ότι σε περίπτωση που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτροχιαστούν και διολισθήσουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση η Αθήνα θα επικαλεστεί το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ και θα ζητήσει την στρατιωτική συνδρομή των άλλων χωρών-μελών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφος του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται στο προοίμιο του άρθρου 42 παράγραφος 7 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ».