Περί τα 40 πλοία, πολεμικά και βοηθητικά έχει αναπτύξει η Τουρκία σε Αιγαίο και νότια του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης.
Σε ότι αφορά την αποστολή του Oruc Reis, η συνοδεία του είναι 6 κορβέτες, τέσσερις A69 και δύο της κλάσης Ada και 6 φρεγάτες, MEKO-200TN και “G” οι οποίες συνοδεύουν δύο ομόκεντρους κύκλους το τουρκικό ερευνητικό πλοίο. Υποβρυχίως περιπολούν δύο υποβρύχια, πιθανόν την κλάσης Preveze 209/1400
Η διαφοροποίηση με την προηγούμενη ανάπτυξη του τουρκικού Στόλου στις 21 Ιουλίου είναι ότι δείχνουν να έχουν «διαβάσει» την κίνηση του ελληνικού Στόλου και να έχουν αναπτυχθεί σε όλο το Αιγαίο και όχι μόνο στα Δωδεκάνησα.
Το τουρκικό Ναυτικό έχει αναπτυχθεί σε διάταξη μάχης συγκροτώντας ομάδες μάχης πλοίων σε Βόρειο, Κεντρικό, Νότιο Αιγαίο καθώς και Ανατολική Μεσόγειο.
Αντίστοιχα το ΠΝ έχει αναπτύξει τις περισσότερες μονάδες του, αλλά λείπει η αποφασιστικότητα της προηγούμενης ανάπτυξης της 21ης Ιουλίου. Γενικά μετά την αποδοκιμασία από τους κύκλους του Βερολίνου της ελληνικής απόφασης να… «κλιμακώσει» (!) υπάρχει «παγωμάρα» σε πολιτικό επίπεδο που έχει περάσει και στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία.
Σε επίπεδο χερσαίων δυνάμεων δεν υπάρχει καμία σοβαρή κινητοποίηση. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο έχει μεταφέρει επιθετικά ελικόπτερα σε παράκτιες βάσεις και στο Ντάλαμαν και παρατηρείται περιορισμένη μεταστάθμευση μαχητικών στις ΑΒ στο Ντάλαμαν, στο Μπαλίκεσιρ και στην Μπαντίρμα.
Γενικά, ούτε από τουρκικής πλευράς παρατηρείται, πλην Ναυτικού, ιδιαίτερη κλιμάκωση…