Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και αναφερόμενο, στις διερευνητικές επαφές που θα έχει η Άγκυρα με την Αθήνα επαναλαμβάνει τη θέση του ότι «οι συναντήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τον ορισμό θαλασσίων ζωνών αλλά στοχεύουν στην επίλυση όλων των προβλημάτων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».
Δηλαδή επιβεβαιώνει πως η Άγκυρα θα διεκδικήσει αριθμό ελληνικών νησιών, την αποστρατικοποίηση στο σύνολο των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, την μη επέκταση στα 12 ν.μ. , την μείωση του ελληνικού εναέριου χώρου και ότι άλλο τους έρθει εκείνη την στιγμή…
Το ζήτημα είναι πως η Αθήνα θα συνομιλήσει για τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα, χωρίς να ζητάει κάτι όπως, την αυτονομία Ίμβρου και Τενέδου, αποζημιώσεις στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης που εξαλείφθηκε με σειρά διωγμών κ.α.
Αναφερόμενος στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής είπε ότι «ορισμένα από όσα αναφέρονται στο κείμενο απέχουν πολύ από την αλήθεια».
Αν και χαρακτηρίζει θετικό ότι «ορισμένες χώρες της ΕΕ προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, από την άλλη πλευρά, από την άλλη το κείμενο αποτελεί παράδειγμα για το πώς η ελληνοκυπριακή πλευρά κρατά όμηρο τις σχέσεις αυτές».
Η Άγκυρα καυτηριάζει, επίσης, την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στους τουρκοκύπριους και στην «δίκαιη κατανομή ανάμεσα στις δύο πλευρές (σ.σ. Ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους) των κοιτασμάτων φυσικού αερίου δείχνει την νοοτροπία της ΕΕ να αγνοεί τους τουρκοκύπριους».
Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται, δε, ότι «για όσο διάστημα δεν υπάρχει συντονισμός στις ξεχωριστές έρευνες για φυσικό αέριο, οι τουρκοκύπριοι θα συνεχίζουν τις έρευνες τους μέσω της ΤΡΑΟ».
Σχολιάζοντας την προειδοποίηση για κάποια αντίδραση στο μέλλον από την ΕΕ (κι αν) το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «δεν αποτελούν εποικοδομητική εξέλιξη» σημειώνοντας ότι «η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να πάει πουθενά με την εξέλιξη αυτή»
Το σίγουρο είναι πως το «ελαφρύ» για την Τουρκία, κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ αύξησε το θράσος της Άγκυρας σε υπέρμετρο βαθμό. Σε αυτό βοήθησε και ο ΟΗΕ με την χθεσινή του στάση, να πρωτοκολλήσει την τουρκολιβυκή συμφωνία με βάση την οποία Τουρκία και Λιβύη αρπάζουν ελληνική υφαλοκρηπίδα.