Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ είχε εκτιμήσει ότι η Ανατολική Μεσόγειος κατ’ ελάχιστον διαθέτει κοιτάσματα που φτάνουν το 1,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και τα 122 τρισ. έως 227 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου ενώ υπολογίζεται ότι μόνο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίζουν με σημερινές τιμές στην αγορά περίπου στα 700 δισ. δολάρια, και είναι αυτά τα κοιτάσματα που έχει ως οδηγό η Τουρκία στις ενέργειές της για την δημιουργία της “Γαλάζιας Πατρίδας”.
Και αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να κάνει τα πάντα ώστε να καρπωθεί (αν μπορεί και το σύνολο) αυτών χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Και μπροστά στον τελικό της στόχο δεν θα σταματήσει όπως ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος όπου βρεθεί και όπου σταθεί, ανακοινώνει.
Για να καταβάλει όμως κάθε αντίσταση προσπαθεί να αποστρατικοποιήσει τα νησιά του Αν.Αιγαίου μεταξύ άλλων ενώ εκδίδει συνεχώς NAVTEX.
Αυτή η ποσότητα φυσικού αερίου ισούται με την ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, για 76 χρόνια και αυτό σημαίνει ότι η εξόρυξη αυτών των κοιτασμάτων έχει την δυνατότητα να μεταμορφώσει τις οικονομίες των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, καθώς η περιοχή έχει την δυνατότητα να γίνει μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές αγορές στον πλανήτη τα επόμενα 50 χρόνια.
Τα πρώτα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο ανακαλύφθηκαν το 1999 και το 2000 ανοιχτά του Ισραήλ και το 2003 η πετρελαϊκή εταιρεία Shell ανακάλυψε κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου και από τότε η Άγκυρα κάνει τα πάντα για να τα καρπωθεί με κορωνίδα την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου ενώ δεν θα αργήσει η στιγμή που οι Τούρκοι θα κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τις κινήσεις τους, εισερχόμενοι με ερευνητικό σκάφος ακόμα και στα νότια της Κρήτης.
Δηλαδή πηγαίνοντας μεταξύ 26ου και 28ου Μεσημβρινού. Είναι το κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ελληνική ΑΟΖ. Μάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο έχει οριοθετηθεί ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα – Αίγυπτο και είναι το κομμάτι που κατά την Τουρκία είναι δική της υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, σύμφωνα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Οι Τούρκοι προσπαθούν να θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πάρα πολλά θέματα, κυρίως εκείνα που δεν θέλει να συζητήσει η ελληνική πλευρά. Η Τουρκία προσπαθεί να τα επιβάλλει με τη λογική των όπλων και να ακυρώσει ελληνικά δικαιώματα που στην Αθήνα πολλές φορές δεν ασκούν.
Ένα τέτοιο δικαίωμα που προσπαθεί να ακυρώσει η Άγκυρα είναι αυτό με τις NAVTEX και τις έρευνες του Oruc Reis. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η επέκταση από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Με τις NAVTEX που εκδίδει για το Αιγαίο και σε σχέση με τις ασκήσεις που νομίμως επιτελεί η χώρα μας, προσπαθεί να κρατάει στην επικαιρότητα το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.