Επαναρχίζουν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο 61ος γύρος θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη καθώς η τελευταία συνάντηση είχε γίνει στην Αθήνα το 2016. Από τότε, με ευθύνη της Αγκυρας, οι δύο πλευρές δεν έχουν συζητήσει σε αυτό το επίπεδο, ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρασαν αρκετές στιγμές έντασης.

Η ατζέντα των διερευνητικών επαφών

Αθήνα και Αγκυρα κάθονται στο τραπέζι των διερευνητικών έχοντας, τουλάχιστον, δημοσίως, διαφορετική ατζέντα.

«”Όλα στο τραπέζι” είναι το σύνθημα της Άγκυρας για τις διερευνητικές», λέει η Άννα Ανδρέου, δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια στην Τουρκία. Η κ. Ανδρέου σημειώνει, ότι «εδώ και μερικές εβδομάδες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να γίνει πιο πειστικός προτάσσει το επιχείρημα ότι στον 61ο γύρο θα συζητηθούν όλα όσα συζητήθηκαν και στους προηγούμενους 60 γύρους».

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει επισήμως δημοσιοποιηθεί ποτέ το περιεχόμενο των προηγούμενων 60 γύρων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι στις διερευνητικές η συζήτηση περιστρέφεται μόνο γύρω από την προσπάθεια συγκλίσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει 60 γύροι διερευνητικών συνομιλιών δηλαδή ένας γύρος κάθε 2 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι είτε μέσω των επίσημων συνομιλιών είτε στο περιθώριό τους έχουν συζητηθεί τα πάντα και τα όρια υποχώρησης και συμφωνίας της καθεμιάς πλευράς είναι γνωστά.», λέει ο κ. Ρούσσος.

«Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κωδικοποίησε τα προβλήματα: Αιγαίο, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, θέματα που σχετίζονται με τη θάλασσα όπως πεδίο θαλάσσιας δικαιοδοσίας», υπογραμμίζει η Άννα Ανδρέου και προσθέτει:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η Άγκυρα ανησυχεί, για πιθανή επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο, έπειτα από την απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο. Γι’ αυτό και θέλει να θέσει το θέμα ως βασικό στην ατζέντα. Δεύτερον, ανασύρει το ζήτημα των νησιών, που με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, θέτοντας μάλιστα και θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους. Τρίτον, θέτει θέμα εναέριου χώρου της Ελλάδας, επικαλούμενη ότι δεν υπάρχει προηγούμενο, χώρας να έχει διαφορετικό μέγεθος εναερίου χώρου και ναυτικών μιλίων».