Σύμφωνα με πληροφορίες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος, έστειλε εξώδικο στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ως υφυπουργός ενοχοποιείτε τη μουσική για την μετάδοση του ιού. Το προηγούμενο καλοκαίρι, αν και οι χώροι πολιτισμού λειτουργούσαν με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και πληρότητα που έφτανε στο, απαγορευτικό για κάθε παραγωγό, 30%, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι κλάδοι όπως οι μεταφορές, λειτουργούσαν με πληρότητα 85% ή ακόμα και 100%, ανακοινώσατε την αναστολή όλων των εκδηλώσεων άνω των 100 ατόμων, ανεξάρτητα από την χωρητικότητα των θεάτρων. Η εξαγγελία σας αυτή δεν αποτυπώθηκε σε Υπουργική Απόφαση, αλλά προκάλεσε ένα ντόμινο ακυρώσεων των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που άφησαν χωρίς αποζημίωση και στοιχειώδεις πόρους διαβίωσης χιλιάδες συναδέλφους μας».
Η ΠΟΘΑ προσθέτει ότι «στα τέλη Οκτωβρίου πάλι στοχοποιήθηκε ο Πολιτισμός, αφού ήταν ο μόνος κλάδος που έκλεισε καθολικά, δύο εβδομάδες πριν το γενικό λοκντάουν, παρά το ότι κατά την θερινή λειτουργία δεν υπήρξαν στοιχεία για μετάδοση του ιού στις ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις»
Αναφέρει μάλιστα πως «μελέτες που έγιναν στο εξωτερικό έδειξαν ότι με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν ευθύνονται για υπερμετάδοση του ιού. Σας παραπέμπουμε στην έρευνα που διενεργήθηκε από εταιρείες διοργάνωσης φεστιβάλ και από το νοσοκομείο Germans Trias i Pujol, αφού σε ροκ συναυλία στη Βαρκελώνη στις 27 Μαρτίου, σε ένα κοινό 5.000 ατόμων βρέθηκαν μόνο έξι κρούσματα εκ των οποίων τα τέσσερα δεν συνδέονται ευθέως με την συναυλία».
Η ΠΟΘΑ ζητάει από τον Υφυπουργό, «να μας χορηγήσετε άμεσα, εντός τριών [3] ημερών από τη λήψη της παρούσας, όλες τις μελέτες στις οποίες αναφέρεστε, οι οποίες να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς σας ότι η μουσική σε εξωτερικούς χώρους με την ένταση που ορίζεται από το νόμο, ανεξαρτήτως πανδημίας, προκαλεί υπερμετάδοση». Ενώ τον καλεί να μη δημιουργεί «αναστάτωση και δυσπιστία στον πολύπαθο κλάδο μας, με αναπόδεικτες, επιπόλαιες και αστήρικτες δηλώσεις.Για την κυβέρνηση μπορεί να είναι άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, αλλά για μας είναι ο τρόπος βιοπορισμού μας, η κοινωνική συνεισφορά μας, η δημιουργικότητά μας, οι ζωές μας»
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρει «επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας και από τη ζημιά που μας προκαλείτε και για την ηθική βλάβη των μελών μας».
Πρόκειται για ακόμα ένα επεισόδιο στη σειρά αντιδράσεων κατά της απαγόρευσης της μουσικής σε μπαρ και εστιατόρια, ενώ εκτός από τους καταστηματάρχες η επιστροφή της μουσικής διεκδικείται και από τους καλλιτέχνες.
Κατά την ενημέρωση της Παρασκευής ο κ. Χαρδαλιάς είχε επιλέξει να απευθυνθεί στα δηκτικά σχόλια σχετικά με τη διατήρηση της απαγόρευσης αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«ακούω συνέχεια αυτή τη συζήτηση, η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού και έχει αποδειχτεί παγκοσμίως. Μουσική σημαίνει πως αν τραγουδήσω θα υπάρξουν σταγονίδια, η μουσική είναι συνδυασμένη με τον χορό που σημαίνει μη τήρηση μέτρων. Η μουσική είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ που δημιουργεί χαλάρωση. Να σταματήσει η λογική του παραλόγου. Βήμα-βήμα, δεν μπορεί τη στιγμή που η πλειοψηφία κάνει θυσίες να συζητάμε λογικές αντάρτικου».
Υπενθυμίζεται ότι, αναφερόμενος στη μουσική ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για επιστροφή της από τις 15 Ιουνίου. «Θα έχουμε και πάλι μουσική το καλοκαίρι και αναμένω επίσης πως το ωράριο κυκλοφορίας θα επεκταθεί» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στην Bild.
Στη συνέχεια καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι αυτό το βήμα θα ερχόταν νωρίτερα, κάτι που διαψεύστηκε εκ των πραγμάτων.