«Η συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη ήταν σαν “γλυκό” για αυτούς. Ήταν πολύ σημαντική. Πήγε καλά. Ελπίζω να πάει καλά και μετά».
Αυτό είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους συμπατριώτες του δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν.
Έτσι φαίνεται αν ισχύει ότι κάθε έννοια ευρύτερης συμμαχίας με απόφαση του Κ.Μητσοτάκη καταρρίπτεται καθώς κάθε φορά θα αναγκάζεται να μιλά μόνος του για κάθε θέμα που ο ίδιος ο Ερντογάν θα θέτει με αποτέλεσμα να δημιουργήσει προβλήματα στην ουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και στην επικοινωνιακή διαχείρισή τους διεθνώς.
Μην ξεχνάμε όταν σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τον Ιούλιο του 1986, κατόπιν αμερικανικής πρότασης την αποδοχή για απευθείας γραμμή των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ παρά την εισήγηση του υφυπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Καψή, όπως αποκάλυψε σε βιβλίο του, πρόσθεσε: «Δεν φοβάμαι τι θα πείτε στον Οζάλ. Τρέμω όμως στη σκέψη τι μπορεί να ισχυριστεί ότι του είπατε».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν και αρχικά συμμερίστηκε τις επιφυλάξεις, δέχτηκε το “κόκκινο τηλέφωνο” στη συνάντηση του Νταβός του 1988. Γρήγορα, πάντως, κατάλαβε το λάθος του («mea culpa») και η απευθείας γραμμή δεν εγκαταστάθηκε ποτέ.
Ο Κ.Μητσοτάκης το αφήνει ανοιχτό…
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχουν μεταξύ τους ανοιχτή γραμμή και να συνομιλούν απ’ ευθείας. «Μιλήσαμε με τον Μητσοτάκη.
Του είπα κάτι: Όπως και στη σημερινή μας συνάντηση, δεν ενεπλάκησαν τρίτα μέρη, θεσμικά όργανα ή κράτη, έτσι να μην εμπλέκονται και στο μέλλον. Αν είναι να κάνουμε κάτι, ας κάνουμε τις δουλειές αυτές μεταξύ μας. Ας μιλούν ο δικός μου εκπρόσωπος και η δική σου εκπρόσωπος και έπειτα να μας ενημερώνουν.
Και μετά εμείς να συναντιόμαστε. Τα βήματα ας τα κάνουμε με αυτόν τον τρόπο. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό ζήτημα στο οποίο συμφωνήσαμε. Ας ελπίσουμε ότι, από τώρα και στο εξής, δεν θα παρεμβαίνουν ανάμεσά μας με την Ελλάδα κράτη, θεσμικά όργανα και οργανισμοί, αλλά θα επικοινωνούν ο ειδικός εκπρόσωπός μου και η δική του ειδική εκπρόσωπος, οι οποίοι αφού μας ενημερώνουν, θα προβαίνουμε εμείς στα ανάλογα βήματα» είπε.
Ο Ερντογάν ανέφερε ότι αυτό το σημαντικότερο θέμα στο οποίο συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη ήταν να συνεννοούνται απευθείας μέσω των απεσταλμένων τους Ιμπραήμ Καλίν και Ελένη Σουρανή και χωρίς τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη.