ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Α.Συρίγος: «Σχέδιο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο θα σήμανε διανομή κυριαρχικών δικαιωμάτων»

«Όταν η Τουρκία βάζει "αλληλένδετα" θέματα, ο διάλογος σταματάει»

Α.Συρίγος: «Σχέδιο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο θα σήμανε διανομή κυριαρχικών δικαιωμάτων»

Ο πρώην υπουργός, βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος έκανε σήμερα (11/11) κάποιες δηλώσεις, όντας καλεσμένος σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή και μεταξύ άλλων σχολίασε την συνάντηση Γεραπετρίτη και Φιντάν.

Άρνηση στην συνεκμετάλλευση καθώς αυτό θα σήμαινε υποχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνέχιση της πολιτικής των «ήρεμων» υδάτων ήταν οι βασικοί άξονες των λόγων του κ.Συρίγου.

Ακολουθούν αναλυτικά οι σχετικές δηλώσεις του:

«Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο θα σήμανε διανομή κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα, αν δεν υπάρξει οριοθέτηση, δεν μπορείς να ασκήσεις κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Τουρκία τι λέει; Λέει έλα να κάνουμε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Δηλαδή έχουμε μια μεγάλη θάλασσα, έλα να τη μοιραστούμε και ότι βρεθεί μισό-μισό.

Εκτός του ότι δεν μπορείς να κάνεις συνεκμετάλλευση με ένα κράτος το οποίο αμφισβητεί εδάφη σου-δεν είναι το αλιευτικό πεδίο επί της τραπέζης-είναι που αμφισβητεί εδάφη, δεν μπορείς να ασκήσεις το πλήθος των κυριαρχικών σου δικαιωμάτων, δηλαδή για παράδειγμα προστασία του περιβάλλοντος.

Πώς θα προστατέψεις το περιβάλλον όταν το μοιράζεσαι με κάποιον άλλον; Ποιος θα βγάλει τις αποφάσεις για το τι θα γίνει;

Η συνεκμετάλλευση παύει να αφορά μόνον τη συνεκμετάλλευση, αλλά γίνεται ένα είδος διανομής κυριαρχικών δικαιωμάτων.

[…]Δεν μπορείς να υποθέσεις ότι υπάρχει κάτι κρυφό, κάτι από πίσω, όταν αναφέρεται κανείς σε τέτοια σημαντικά ζητήματα. Όταν η Τουρκία βάζει “αλληλένδετα” θέματα, παλαιότερα, σχετικά ή συναφή ο διάλογος σταματάει.

Παλαιότερα τα έλεγαν σχετικά θέματα ή συναφή θέματα. Η Τουρκία το 1996 με την κρίση των Ιμίων έκανε μια στρατηγική κίνηση.

Είπε στην Ελλάδα ότι κοίταξε να δεις, προκειμένου να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο να συζητήσουμε, πρώτα θα συζητήσουμε σε ποιον ανήκουν τα νησιά και μετά θα συζητήσουμε για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας.

Γιατί; Διότι, για να χαραχθεί η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ πρέπει να χαραχθεί από τις ακτές. Εάν αμφισβητείται ότι το νησί ανήκει στο Α ή το Β κράτος, όπως κάνει η Τουρκία, τελειώνει η συζήτηση.

Και επειδή η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάθεται να συζητάει την κυριαρχία της με την Τουρκία εκεί κάπου τελειώνουν και οι διαπραγματεύσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γι’ αυτό σας λέω, όπου βρισκόμασταν πριν τη συνάντηση (σ.σ. του Γεραπετρίτη με τον Φιντάν), βρισκόμαστε και τώρα. Συνεχίζουμε στην πολιτική των ήρεμων υδάτων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.