ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου είναι το νέο "Oruc Reis" για όποιον δεν το έχει καταλάβει...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Κ.Μητσοτάκης – Ρ.Τ.Ερντογάν: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Νέα Υόρκη μέσα σε μισή ώρα

Ο διάλογος για την... γραβάτα

Κ.Μητσοτάκης – Ρ.Τ.Ερντογάν: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Νέα Υόρκη μέσα σε μισή ώρα

Την έκτη συνάντησή τους, τους τελευταίους μήνες πραγματοποίησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Τρίτης, στη Νέα Υόρκη. 

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε αίθουσα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών η οποία διήρκησε μισή ώρα (σ.σ. τόση ώρα ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει) και σε αυτήν συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Οι διάλογοι μπροστά στις κάμερες

«Τι κάνεις;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Ερντογάν. «Είμαι πολύ καλά», απάντησε εκείνος, ενώ στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, λέγοντάς του «μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος εκφράζοντας από το βήμα της συνέλευσης του ΟΗΕ την πάγια τουρκική θέση των τελευταίων χρόνων, μίλησε για δύο κράτη και δύο έθνη, ώστε να υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν είπε: «Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών γίνονται σεβαστά. Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου».

Ο στόχος της Αθήνας

Στόχος της ελληνικής πλευράς από τη συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν η επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και συνάμα της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας.

Μετά τις συζητήσεις των δύο ηγετών αναμένεται να οριστούν τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά στον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα, αλλά και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όλα αυτά θα “τρέξουν”, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Οκτώβριο και Νοέμβριο, προκειμένου αμέσως μετά να φτάσουμε στο επόμενο ορόσημο του διαλόγου της Αθήνας με την Άγκυρα: τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Το προηγούμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Αυτή τη φορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μέχρι το τέλος του έτους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.