Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου και η ουσία τους επικεντρώνεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι το επόμενο βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι ο καθορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Στο πως θα οριοθετηθεί η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα βρίσκεται δεν έδωσε καμιά διευκρινιστική λεπτομέρεια ο πρωθυπουργός. Είναι όμως το σημείο που απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε στα ελληνοτουρκικά καθώς όλοι γνωρίζουν τι ακριβώς λέει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τι θέλει η Τουρκία.
Φυσικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν παρέλειψε να μιλήσει και πάλι για τουρκική μειονότητα στην Θράκη. Ωστόσο σε αυτή τη δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε με δικιά του επισήμανση και είπε πως η μειονότητα στην Θράκη είναι μουσουλμανική γιατί έτσι έχει αναγνωριστεί στην Συνθήκη της Λωζάνης.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως είναι ώρα «να αναγνωριστούν οι πραγματικότητες» που σημαίνει ότι ήθελε να προωθήσει την τουρκική «λύση» των δύο κρατών αν και δεν το δήλωσε ευθέως.
Ξεκινώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε κρίσεις όπως την τριετή πανδημία και τον πόλεμο στη Ουκρανία που προκάλεσε ενεργειακή κρίση.
«Ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε περιφερειακές συγκρούσεις. Αλλά και οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις.
Κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα. Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι οι χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να αναζητούν λύσεις και αν δεν γεφυρώνονται να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση στο Βίλνιους συμφωνήσαμε να πιάσουμε το νήμα της συνεργασίας. Ο οδικός χάρτης τον οποίο υιοθετήσαμε συμπεριέλαβε 3 επίπεδα ανάμεσά τους τον πολιτικό διάλογο και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κι εμείς συναντιόμαστε για 3 φορά σε 6 μήνες.
Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών λόγω της φύλαξης των συνόρων αλλά και της συνεργασίας αστυνομίας λιμενικού των δύο χωρών
Η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορηγήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επιπλέον, η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ΕΕ ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο 10 νησιά μας που είτε έχουν προσφυγικές δομές είτε έχουν σύνδεση ακτοπλοική με την Τουρκία.
Διαφωνούμε στο Κυπριακό, για εμάς ως Ελλάδα δεν υπάρχει λύση πέραν αυτής των Ηνωμένων Εθνών και ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2017.
100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης συνάπτεται διακήρυξη περί σχέσεων φιλίας καλής γειτονίας μια σχέση που οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν παρέλαβε το 1997 το μεγάλο βραβείο Ιπεκτσί. Διακήρυξη που υπογράψαμε σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας
Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Οι δηλώσεις Ερντογάν
«Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την υποδοχή
Θέλουμε να προωθήσουμε τη θετική σχέση που υπάρχει. Πιστεύω ότι μπορούμε να πραγματοποιούμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση
Συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ το διμερές εμπόριο
Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα
Συζητήσαμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου και ζήτησα προσοχή να μην υπάρξουν παρόμοιοι καταυλισμοί που υποθάλπουν τρομοκράτες
Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου
Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη
Από την αρχή είπαμε ότι δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι στη Γάζα»