
Τη στιγμή που στην Ελλάδα κλείνουν στρατόπεδα στην περιοχή του Έβρου και καταργείται η 7η Ταξιαρχία, η Τουρκία προχωρά σε σημαντική στρατιωτική ενίσχυση, αναβαθμίζοντας τη μονάδα καταδρομών στην Ίμβρο σε πλήρη Ταξιαρχία.
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα συγκροτεί ένα νέο Αμφίβιο Σώμα Στρατού, με έδρα τα Δαρδανέλια, το οποίο θα αποτελείται από τρεις Ταξιαρχίες, στρατηγικά τοποθετημένες στην Ίμβρο, τη Φώκαια της Σμύρνης και την Αλεξανδρέττα, κοντά στην Κύπρο.
Η νέα αυτή δύναμη, που αριθμεί περισσότερους από 10.000 στρατιώτες, εντάσσεται στη δομή της 4ης Τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου, η οποία αποτελεί και το κύριο στρατιωτικό όργανο πίσω από την απειλή casus belli της Τουρκίας.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε αντίθεση με τη Διακήρυξη των Αθηνών του 2023, που υποτίθεται ότι ενίσχυε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αντίθετα, η Άγκυρα φαίνεται να συνεχίζει τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», επιδιώκοντας να αποκτήσει επιπλέον τακτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή.
Το ζήτημα έφερε στη Βουλή ο τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, απευθύνοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια. Ζητά εξηγήσεις για την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική στρατιωτική κλιμάκωση και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα:
- Έχει ενημερωθεί η ελληνική πλευρά για τη συγκρότηση του νέου Αμφίβιου Σώματος Στρατού και ποιο είναι το στάδιο εξέλιξής του;
- Υπάρχει σχεδιασμός για στρατιωτικά ή διπλωματικά αντίμετρα, και αν ναι, ποια είναι αυτά;
- Έχουν κινητοποιηθεί οι ελληνικές διπλωματικές αρχές για την καταγγελία της τουρκικής κίνησης σε ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς;
- Τελικά, πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να απαντήσει στη συστηματική παραβίαση της συμφωνίας περί φιλίας από την Τουρκία;