«Η Τουρκία απεξαρτήθηκε οριστικά από τα αντιαεροπορικά συστήματα μακρού βεληνεκούς της Δύσης» ανακοίνωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκικής Προεδρίας, «ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης και παραγωγής των δικών της αντίστοιχων όπλων και ως εκ τούτου αποσύρει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση Patriot PAC-3 ή των γαλλικών SAMP/T»!

Αφού «έπαιξαν» με τους δυτικούς επί πέντε χρόνια με το δήθεν ενδιαφέρον που επιδείκνυαν για την αγορά των προαναφερόμενων συστημάτων, στην ουσία για να λειτουργήσει αυτό το ενδιαφέρον ως αντιπερισπασμός για τους ρωσικούς S-400, η Άγκυρα αποσύρεται από τις συζητήσεις ανακοινώνοντας «εθνική αυτονομία» με ένα σύστημα που το 2023 εισέρχεται σε υπηρεσία με βεληνεκές όσο οι ελληνικοί S-300PMU1 τους οποίου η κυβέρνηση θέλει να τους «απενεργοποιήσει» γιατί δεν είναι σύγχρονοι, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο Κ.Μητσοτάκης.

Η Τουρκία είχε αποδυθεί την τελευταία 15ετία στην ανάπτυξη δικών της αντιαεροπορικών συστημάτων και κατάφερε μερικές επιτυχίες στην παραγωγή μικρού και μέσου βεληνεκούς συστημάτων, αλλά στις 27 Μάιου δοκίμασε με απόλυτη επιτυχία  τον  αντιαεροπορικό σύστημα SIPER πλήττοντας στόχο στα 70 χιλιομέτρων απόσταση, ενώ οι τελικές του προδιαγραφές αναφέρονται σε 150 χλμ.!

">

Εδώ πλέον τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και η Ελλάδα απειλείται με την δημιουργία πολυστρωματικού αντιαεροπορικού στόλου άμυνας  επάνω από το Αιγαίου  με συστήματα μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, SIPER/ HISAR.

Χωρίς να υπολογίζουμε τους S-400 οι οποίοι όπως απέδειξαν και στην Ουκρανία αποτελούν την κορωνίδα των αντιαεροπορικών sυστημάτων από άποψη επιχειρησιακής ευελιξίας και αποτελεσματικότητας: Όλα τα ουκρανικά αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν από το σύστημa, έγιναν ενώ το α/α σύστημα βρισκόταν 100 χλμ. ή και περισσότερο από το σημείο δράσης των αεροσκαφών.

Όλα τα συστήματα S-400 δεν βγήκαν καν από τα σύνορα της Λευκορωσίας ή Ρωσίας, όταν έκαναν βολές.

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε ότι  «το πρόγραμμα των εγχώριων ανεπτυγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων μας πάει πολύ καλά, κάθε τεστ είναι επιτυχημένο. Ως αποτέλεσμα η χώρα μας πλέον δεν θα έχει μέρος σε συζητήσεις αν “θα μας δώσουν Patriot” ή “αν θα αγοράσουμε SAMP/T”, ή “αν ισχύει το ένα ή το άλλο εμπάργκο”».

Η πρώτη δοκιμή ελεγχόμενης βολής με το SİPER (πρώην HİSAR-U, που σημαίνει SHIELD στα Αγγλικά) πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2021, στο πεδίο δοκιμών πυραύλων της Σινώπης στην Μαύρη Θάλασσα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε μόλις το 2016  και υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της Aselsan, της Roketsan και της TÜBİTAK Sage Business Partnership και του Υφυπουργείου Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) μόλις στις 15 Ιανουαρίου 2018.