ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Στην Αθήνα σήμερα ο Χ.Φιντάν για τη συνάντηση με τον Γ.Γεραπετρίτη – Οι «κόκκινες γραμμές» και που συμφωνούν οι δύο πλευρές

Οι προϋποθέσεις που θέτει η Αθήνα

Στην Αθήνα σήμερα ο Χ.Φιντάν για τη συνάντηση με τον Γ.Γεραπετρίτη – Οι «κόκκινες γραμμές» και που συμφωνούν οι δύο πλευρές

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν φτάνει στο Μέγαρο της Βασιλίσσης Σοφίας σήμερα στις 10:30 το πρωί για τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του Γιώργο Γεραπετρίτη, σε ένα ταξίδι διάρκειας 5 – 6 ωρών.

Βασικό ζητούμενο για την Ελλάδα, να εξετάσουν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι δύο χώρες θα μπορούσαν να μπουν στην ουσία της μίας και μόνης, κατά την Αθήνα, διαφοράς των δύο χωρών: της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Οι προϋποθέσεις που θέτει η Αθήνα

«Οι προϋποθέσεις είναι δύο και σε αυτές τις δύο προϋποθέσεις σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό βήμα πίσω» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η πρώτη προϋπόθεση είναι το… «τι συζητάμε». «Εμείς συζητάμε μόνο τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και τίποτα άλλο. Κανένα άλλο θέμα, υπηρετώντας τη διαχρονική εθνική θέση» δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Η δεύτερη προϋπόθεση για την Αθήνα αφορά στις αρχές της συζήτησης, που όπως ξεκαθαρίζει είναι αποκλειστικά το Διεθνές Δίκαιο.

Η ευχή Μητσοτάκη στον Φιντάν

«Ελπίζω να είναι εποικοδομητική η συνάντηση αύριο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της απροσδόκητης συνάντησης που είχαν χθες στη Βουδαπέστη, παρουσία και του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, με αντικείμενο συζήτησης το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών.

Οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας

Η διαπραγμάτευση δεν προμηνύεται εύκολη. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση, σε συνεντεύξεις τους στον Τύπο, έθεσαν τις «κόκκινες γραμμές» τους, που… δεν συμπίπτουν.

«Η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας» δήλωσε ο Γ. Γεραπετρίτης στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Σε λύση – «πακέτο» επιμένει η Άγκυρα

«Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία» δήλωσε από την πλευρά του ο Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη του στα «Νέα».

Πού συμφωνούν Ελλάδα και Τουρκία

Το σημείο – «κλειδί», που συμφωνούν και οι δύο πλευρές, είναι ότι παρά τις διαφωνίες, να συνεχιστεί ο διάλογος και να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

«Η εναλλακτική της μόνιμης υπερέντασης, της εχθροπαθούς ρητορικής και του διαρκούς κινδύνου θερμού επεισοδίου δεν ωφελεί κανέναν. Πρωτίστως δεν ωφελεί τους δύο λαούς» το μήνυμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, με τον Τούρκο ομόλογο του, μέσω του Ελληνικού Τύπου να δηλώνει ότι… «τα τηλέφωνά μας είναι προσβάσιμα 24 ώρες την ημέρα, κι έτσι μπορούμε να αποτρέψουμε τη μετατροπή των προβλημάτων μας σε κρίση».

Η ατζέντα

Έτσι, σήμερα αυτό που αναμένεται από το νέο γύρο διερευνητικών επαφών, είναι να συνεχιστεί η συζήτηση για τα υπόλοιπα θέματα των διμερών σχέσεων, για θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, το Κυπριακό, και φυσικά για τα αποτελέσματα της θετικής ατζέντας, με έμφαση στο μεταναστευτικό.

Βασικός στόχος είναι επίσης να προετοιμαστεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στις αρχές του 2025, στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμά, μετά το τετ α τετ των δύο υπουργών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και στις 12:30, πριν από το γεύμα εργασίας, θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, έχει συμφωνηθεί να μην υποβληθούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις διευρυμένες συνομιλίες αναμένεται να παρευρεθεί και η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, αρμόδια μέχρι τώρα για τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.