ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «δανεικά κι αγύριστα» κι ο ΣΥΡΙΖΑ «τα παίρνει» από τους βουλευτές του! Ωραία χώρα!

Τουρκία: Στα σχολικά βιβλία και επίσημα η «Γαλάζια Πατρίδα»

Εκπαιδεύουν τους νέους της χώρας διδάσκοντάς τους ότι για τα «δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο»

Τουρκία: Στα σχολικά βιβλία και επίσημα η «Γαλάζια Πατρίδα»

Η «Γαλάζια Πατρίδα» θα περιλαμβάνεται στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας μετά την έγκριση του εκπαιδευτικού προγράμματος που ονομάζεται «Ο αιώνας της Τουρκίας».

Αφότου ολοκληρώθηκε η περίοδος διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας της Τουρκίας, δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο όλο το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ειδικότερα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προβλέπει ότι στο μάθημα της Γεωγραφίας, στην 9η τάξη, θα «τονίζεται η σημασία των χαρακτηριστικών τοποθεσίας της Τουρκίας, θα συζητιούνται επίσης χάρτες που σχετίζονται με τη “Γαλάζια Πατρίδα” και την “Πατρίδα των Αιθέρων”».

Επίσης, σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει «η αξία του πατριωτισμού να τονίζεται με τη συμπερίληψη του δικαιολογημένου αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε αιτήματα που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη Θάλασσα των Νησιών (σ.σ. Αιγαίο) και την Ανατολική Μεσόγειο. Να αναφέρεται η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο».

Σε ό,τι αφορά τη 10η τάξη, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προβλέπει ότι «θα πρέπει να εξηγούνται «η “Γαλάζια Πατρίδα” (Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος, Θάλασσα των Νησιών (σ.σ. Αιγαίο), Θάλασσα του Μαρμαρά}, οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα σήμερα και στο μέλλον.

Επίσης μπορεί να διερευνηθεί το έργο ύδρευσης με την “ΤΔΒΚ”. Οι πληροφορίες που συλλέγονται, οργανώνονται και αναλύονται. Αυτές οι πληροφορίες εξετάζονται στον χάρτη».

Στο ίδιο πλαίσιο, το πρόγραμμα του τουρκικού υπουργείου Παιδείας προβλέπει, επίσης, για τη 10η και 11η τάξη ότι θα πρέπει «να τονίζονται οι ιστορικοί δεσμοί και οι κοινωνικοπολιτισμικές σχέσεις της Τουρκίας με τα τουρκικά κράτη στο Τουρκεστάν και την ΤΔΒΚ. Σε αυτή τη διαδικασία, μπορούν να πραγματοποιηθούν εικονικά ταξίδια στις χώρες που εμπίπτουν στο πεδίο της καρδιάς και της διάδοσης του τουρκικού πολιτισμού.

Με βάση τα ευρήματα που προέκυψαν, μπορούν να δημιουργηθούν ταξιδιωτικά/προωθητικά άρθρα και παρουσιάσεις που καλύπτουν αυτούς τους τομείς».

Σε σχετικό tweet του υπουργείου, με τίτλο: «Η κόκκινη γραμμή της Ανεξαρτησίας μας, “η Γαλάζια Πατρίδα”, είναι στο πρόγραμμα σπουδών», σημειώνεται:

«Στο πρόγραμμα σπουδών τονίστηκε η σημασία της αναγκαιότητας προστασίας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας, η οποία περιβάλλεται από τρεις πλευρές από θάλασσες και έχει μια εσωτερική θάλασσα, και συζητήθηκε η αξία της “Γαλάζιας Πατρίδας” στη γεωπολιτική της χώρας όσον αφορά τα σύνορα της Θάλασσας των Νήσων, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Θάλασσας του Μαρμαρά».

Η σχετική ανάρτηση καταλήγει με την εξής φράση: «Από τις ρίζες ως το μέλλον».

Τρεις απόστρατοι ναύαρχοι που μίλησαν στον τουρκικό Τύπο ανέφεραν ότι «τα χρόνια προσπαθειών έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Θα διδάξουμε καλύτερα τα δικαιώματά μας και θα προετοιμάσουμε τη νεολαία μας για το μέλλον. Με άλλα λόγια, τώρα μεγαλώνει μια γενιά που έχει συνείδηση για τη “Γαλάζια Πατρίδα”».

Ο απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί δήλωσε ότι τα παιδιά «θα διδαχθούν πολλά θέματα από τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες έως τα χωρικά ύδατα, από τα εσωτερικά ύδατα μέχρι την υφαλοκρηπίδα, από την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) μέχρι τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Ο απόστρατος αντιναύαρχος Ντενίζ Κουτλού δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία να μαθαίνουν τα παιδιά από μικρή ηλικία για τα δικαιώματα της χώρας τους στη “Γαλάζια Πατρίδα”. Ο απόστρατος υποναύαρχος Μεσούτ Οζέλ δήλωσε ότι «είναι βέβαιον πως οι νέοι που θα μεγαλώσουν με αυτό το ιδανικό θα προστατεύσουν τα εδάφη της χώρας πιο σταθερά».

Στο παρελθόν, πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν αναφερθεί στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως επίσης είχαν δημοσιοποιηθεί χάρτες από το τουρκικό ναυτικό, με τον πρόεδρο της χώρας να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών του αρχηγείου του ναυτικού έχοντας πίσω του τον χάρτη του συγκεκριμένου δόγματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο και στα ιδιαίτερα και στα δύσκολα χρόνια των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση της Αγκυρας να εκπαιδεύσει τους νέους με αυτές τις θεωρίες. Η χρονική συγκυρία λήψης αυτής της απόφασης και δημοσιοποίησής της προκάλεσε εντύπωση σε έμπειρους αναλυτές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.