Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμάτσι ,μιλώντας σε δημοσιογράφους της Πορτογαλίας, αναφέρθηκε εκ νέου κατά της Ελλάδας κάνοντας λόγο για «μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές αξιώσεις» όσον αφορά το κυπριακό, οι οποίες και «κρατούν τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σε ομηρία». «Αυτό πρέπει να σταματήσει, έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση», σημείωσε.
Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης, με τον Φαρούκ Καϊμάτσι να σημειώνει ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı:
▪️"Yunanistan'ın gerçekçi olmayan maksimalist iddiaları ve Kıbrıs sorunu, Türkiye-AB ilişkilerini rehin tutuyor."
▪️"Yunanistan ve GKRY'nin tutumları nedeniyle Türkiye ve AB arasındaki iş birlikleri güçlendirilemiyor." pic.twitter.com/I2BCU4ZQHw
— Stratejik Ortak (@stratejik_ortak) June 3, 2022
Για τη σημασία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ
Στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, ο Καϊμάτσι πρόσθεσε ότι: «Ως κοσμική χώρα, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι πολύ πιο σημαντική και επωφελής από οποιασδήποτε άλλης χώρας.
Γιατί καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να βοηθήσει ώστε να σταματήσει η ριζοσπαστικοποίηση στην Ευρώπη, καθώς και να συμβάλλει στην πλήρη ενσωμάτωση 25 εκατομμυρίων μουσουλμάνων στις χώρες της ΕΕ. Κανένα άλλο κράτος – μέλος δεν μπορεί να συμβάλλει όσο η Τουρκία στον σεβασμό όλων των χρωμάτων, όλων των διαφορών, της συνύπαρξης και της σταθερότητας στην ΕΕ».
Νωρίτερα, σήμερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AK, Ομέρ Τσελίκ, προχώρησε σε νέες παραληρηματικές δηλώσεις.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του εκπροσώπου του AKP: «Οι δηλώσεις της Ελλάδας για την Τουρκία και τον πρόεδρό μας είναι απαράδεκτες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα, διαμαρτυρόμενη για την Τουρκία σε άλλες χώρες. Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στη «Γαλάζια Πατρίδα» μας βασίζονται στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στο νόμο. Η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας.
Η Ελλάδα πρέπει να αξιολογήσει τι περιμένουν οι άλλες χώρες σε αντάλλαγμα για τη στήριξη που της δίνουν και να καταλάβει ότι ο πιο αξιόπιστος τρόπος είναι να λύσει τα προβλήματα στο τραπέζι με την Τουρκία. Η Ελλάδα προτιμά τον παράνομο τρόπο, με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών. Αυτός είναι ένας αδιέξοδος δρόμος».