ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ωραίος ο Α.Σαμαράς χθες! Νόμιζες, ακούγοντάς τον, ότι διάβαζες τα ρεπορτάζ του pronews.gr. Welcome to the club!

Τα πρώτα αιχμαλωτισμένα γερμανικά άρματα Leopard-2A6 και αμερικανικά ΤΟΜΑ Μ2Α3 Bradley ανέπαφα στα χέρια των Ρώσων (βίντεο) – (upd)

Η γερμανική τεχνολογίας αιχμής των LEO2A6 σε θωράκιση και ηλεκτροοπτικά στα χέρια των Ρώσων! - Μικρά κέρδη και μεγάλες απώλειες για τους Ουκρανούς στην αντεπίθεση

Τα πρώτα αιχμαλωτισμένα γερμανικά άρματα Leopard-2A6 και αμερικανικά ΤΟΜΑ Μ2Α3 Bradley ανέπαφα στα χέρια των Ρώσων (βίντεο) – (upd)

Εντυπωσιακά είναι τα λάφυρα με δυτικά άρματα μάχης και ΤΟΜΑ των Ρώσων που αμύνονται του εδάφους της Ζαπορίζια και Ντονμπάς από την ουκρανική επίθεση.

Ειδικά το Leopard-2A6 (ανώτερο των ελληνικών Leopard-2HEL) που σε μία τουλάχιστον περίπτωση εμφανίζεται ανέπαφο να έχει εγκαταλειφθεί από το ουκρανικό πλήρωμα του, μαζί με ομάδα αμερικανικών M2Α3 Bradley, θεωρείται «δώρο εξ ουρανού» για την ρωσική πολεμική βιομηχανία, καθώς έχουν πλέον ανέπαφο στα χέρια τους το κατά τεκμήριο ανώτερο δυτικό άρμα μάχης, το οποίο εξελίχθηκε στην δεκαετία 2003-2012. 

Η θωράκισή του, τα ηλεκτροοπτικά του, τα συστήματά μάχης του κλπ. είναι ανώτερα των ρωσικών αρμάτων Τ-90ΜS (τα οποία βέβαια κοστίζουν το 1/3 από τα 15 εκατ. ευρώ του LEO2A6) και θα δώσουν στην ρωσική βιομηχανία αρμάτων, αλλά και αντιαρματικών όπλων, μια τεράστια ώθηση.

Είναι γεγονός ότι τα ρωσικά αντιαρματικά Kornet-1E που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, αλλά και Kornet-2EM διατρύουν το εμπρόσθιο τμήμα της θωράκισης του πύργου των LEO2HEL σε δοκιμές που έχουν γίνει (είχε κατασκευαστεί ένας πύργος από την ΜΕΤΚΑ ειδικά για την δοκιμή αυτή) αλλά το Α6 είναι πιο εξελιγμένο από το HEL.

Γενικά εννέα ημέρες μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης οι Ουκρανοί δεν κατάφεραν να πετύχουν κανέναν αντικειμενικό τους σκοπό. ούτε στο μέτωπο της Ζαπορίζια, ούτε στο μέτωπο του Ντόνμπας, έχοντας να παρουσιάσουν μονάχα κάποιες τοπικού χαρακτήρα μικρές επιτυχίες που όμως δεν έχουν να προσφέρουν κανένα στρατηγικό, ούτε καν τακτικό πλεονέκτημα.

Επιζητώντας να παρουσιάσουν κάποια επιτυχία, προς ανύψωσή ηθικού, το Κίεβο προσπαθεί να προσδώσει χαρακτηριστικά θριάμβου σε καταλήψεις μικρών περιοχών όπως της Βερμίβκα.

Τι προσφέρει όμως πραγματικά η κατάληψη της Βερμίβκα; Πρόκειται για ένα ύψωμα το οποίο αποτελούσε εύκολο στόχο, καθώς το υπεράσπιζε μία μικρή ρωσική φρουρά, με κακούς δρόμους για ανεφοδιασμό και με τους Ουκρανούς να την πιέζουν και από τις δύο πλευρές, δηλαδή από δυτικά και βόρεια.

Τελικά, η αναμενόμενη κατάληψη του υψώματος δεν αλλάζει τίποτε άλλο πέρα του να «ισιώσει» την γραμμή επαφής ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Διότι επρόκειτο για μία «ανωμαλία» στην γραμμή επαφής και τίποτε παραπάνω

Η γραμμή επαφής θα είναι ίδια σχεδόν σε όλο το μέτωπο της Ζαπορίζια, με την βασική γραμμή άμυνας των Ρώσων να βρίσκεται 15 μέχρι και 25 χλμ. πίσω της, καθώς αποτελείται από κύριες, εναλλακτικές και συμπληρωματικές οχυρές θέσεις.

Είναι πάρα πολλοί αυτοί που απορούν με την λογική της κατάληψης του συγκεκριμένου υψώματος καθώς πρόκειται για μία μικρή επαρχιακή οδό κατά μήκος της παραποτάμιας κοιλάδας που δεν καταλήγει σε κανένα κύριο μεταφορικό και συγκοινωνιακό κόμβο.

Η αμείλικτη πραγματικότητα λέει τα εξής: Εννέα ημέρες μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης, οι Ουκρανοί έχουν χάσει ήδη το 20% του δυτικού εξοπλισμού τους έχουν υποστεί απώλειες τουλάχιστον επτά χιλιάδων στρατιωτών και ακόμα δεν έχουν εμπλακεί πραγματικά σε μεγάλες μάχες με τους Ρώσους.

Με λίγα λόγια, δεν έχουν αρχίσει ακόμα τα δύσκολα…

https://twitter.com/200_zoka/status/1667970919036342272

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/200_zoka/status/1668543311441719296

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.