Πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας διέθεταν 2.120 άρματα μάχης και 3.500 ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ.

Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει άρματα μάχης T-64B / BV, T-80 και T-72B, BMP-1/-2 που βρίσκονταν σε αποθήκευση.

Στην δύναμη αυτή προστέθηκαν επιπλέον 500 άρματα μάχης και ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ από τις χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Πολωνία κλπ.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι συνολικές απώλειες των Ουκρακών σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έφτασαν τις 5.153 μονάδες.

Πάντως οι τεθωρακισμένοι σχηματισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας χρησιμοποιήθηκαν πιο ενεργά μόνο μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Αφού έγινε εμφανές το πλεονέκτημα υπέρ των ρωσικών δυνάμεων αρμάτων μάχης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σταμάτησαν να προσπαθούν να επιτεθούν με τα άρματά τους, στα ρωσικά στρατεύματα στο μέτωπο και πέρασαν στην τακτική της οικονομικής χρήσης τεθωρακισμένων οχημάτων.

Στην αρχή αυτή η τακτική απέδωσε καρπούς.

Ένα σημαντικό μέρος αυτού που ονομάζεται «επίθεση» από την ουκρανική πλευρά διεξήχθη αποκλειστικά με ελαφρά τροχοφόρα οχήματα τεθωρακισμένα, δυτικής κατασκευής Husky TSV, Mastiff, MaxxPro, VAB και Sisu που είχαν σε αφθονία τα ουκρανικά στρατεύματα (πάνω από 1000 οχήματα).

Σχεδόν όλα τα παραπάνω καταστράφηκαν.

Η ουκρανική πλευρά δεν χρησιμοποιεί πλέον άρματα μάχης T-80UD γιατί δεν διαθέτει πλέον σχεδόν κανένα.

Η έκδοση T-64BV θεωρήθηκε σχετικά σύγχρονη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, και περίπου 410 τέτοια παρέμειναν στην Ουκρανία σε διαφορετική κατάσταση.

Περίπου διακόσια οχήματα T-64BV έχουν αναβαθμιστεί από το 2017 και έλαβαν σύγχρονα οπτικά και κινητήρες.

Περίπου εκατό ακόμη οχήματα αναβαθμίστηκαν στο επίπεδο του T-64BM Bulat και ο ίδιος αριθμός αρμάτων μάχης T-72AV/B υπήρχε στην Ουκρανία.

Υπήρχαν επίσης 35 άρματα μάχης T-80 και T-72AMT αντίστοιχα. Τα πιο πολλά είναι τα άρματα μάχης T-72 και T-64. Υπάρχουν 500 και 578 τέτοια άρματα στην Ουκρανία, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η φυσική παρουσία αυτών των αρμάτων δεν σημαίνει ότι μπορούν να τεθούν στη μάχη αυτή τη στιγμή. Τα περισσότερα από αυτά τα άρματα βρίσκονται σε βάσεις αποθήκευσης και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως.

Βάσεις αποθήκευσης των ουκρανικών αρμάτων βρίσκονται στο Artyomovsk (Bakhmut), Nizhyn (περιοχή Chernihiv), το χωριό Vakulenchuk (περιοχή Zhytomyr), Yarmolintsy (περιοχή Khmelnytsky), στο έδαφος του 145ου συντάγματος επισκευής και αποκατάστασης Nikolaev, Lviv τεθωρακισμένα εργοστάσιο επισκευής, καθώς και σε εγκαταστάσεις επισκευής στο Χάρκοβο και το Κίεβο .

Οι τρεις τελευταίες επιχειρήσεις μπορούσαν να πραγματοποιήσουν συντήρηση και αποκατάσταση αρμάτων μάχης, αλλά καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των μαζικών χτυπημάτων με όπλα ακριβείας ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους.

Αντί για άρματα τανκς, ταλαιπωρημένα σοβιετικά οχήματα στάλθηκαν στη μάχη τα οποία βλήθηκαν από τα ρωσικά άρματα μάχης T-72B3, T-80BVM και T-90M από αποστάσεις 4-5 χιλιομέτρων.

Η Πολωνία έστειλε στην Ουκρανία 240 πολύτιμα άρματα μάχης T-72A/T-72M1/M1R.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτά είναι που έχουν απομείνει σε ενέργεια. Μετά ή θα σταλούν δυτικής κατασκευής άρματα ή ουκρανικό αρματικό δυναμικό, τέλος…