Η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας είναι στρατηγική πλέον μετά την αγορά των S-400 από την Άγκυρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έρχονται σε σύγκρουση για την ικανοποίηση των δικών τους συμφερόντων πράγμα που γίνεται έμμεσα στην Συρία και άμεσα στην διχοτομημένη Λιβύη, όπου η Μόσχα επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο την χώρα και να την αποσπάσει από την Δύση υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Η Άγκυρα υποστηρίζει τη νυν αναγνωρισμέν κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τζιχαντιστές επειδή ποντάρει πως θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα και θα την εμποδίσει να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τα οποία προβλέπεται πως είναι ιδιαίτερα μεγάλα και θα ανεβάσουν την γεωπολιτική αξία της χώρας.
Εν ολίγοις οι Τούρκοι απαιτούν από την Τρίπολη να μην αναγνωρίσουν την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα και να «χαράξουν» μια καινούρια η οποία θα εφλαπτεται με την… τουρκική, αγνοώντας Ελλάδα και Αίγυπτο.
Στα πλαίσια αυτής της σύγκρουσης Τούρκοι και Ρώσοι μισθοφόροι συγκρούονται στην Λιβύη με έπαθλο την χώρα.
Και η Άγκυρα και η Μόσχα δεν έχουν αποστείλει επισήμως δυνάμεις στην χώρα αυτή και επιλέγουν τον δρόμο των μισθοφόρων που ότι κι αν πάθουν απλά οι επίσημες κυβερνήσεις θα αρνηθούν την χρήση τους.
Στις πρόσφατες εχθροπραξίες έχουν σκοτωθεί 35 μισθοφόροι της ρωσικής Wagner PMC και η ρωσική δύναμη ενισχύθηκε με 100 ακόμα “Wagnerites”.
Όπως μάλιστα ισχυρίζονται τα ρωσικά ΜΜΕ τραυματίστηκε πολύ σοβαρά ένας εκ των βασικών διοικητών της εταιρείας, ο Alexander Kuznetsov (επίσης γνωστός ως “Ratibor”), ο οποίος είχε συναντηθεί προσωπικά και με τον ίδιο τον Β.Πούτιν το 2016.
Πάντως οι ρωσικές αρχές αρνούνται να φέρουν πίσω τις σορούς των Ρώσων μισθοφόρων σύμφωνα με κάποιες πηγές, προφανώς για να αποφευχθεί η όποια ανάμειξη της Μόσχα με επίσημη οδό στην Λιβύη.
Οι Ρώσοι μισθοφόροι έχουν ενταχθεί στις γραμμές του στρατάρχη Χάφταρ και θεωρείται πως είχαν κρίσιμη συμμετοχή στην απώθηση των δυνάμεων της Τρίπολης στο Yarmouk στις 21 Σεπτεμβρίου όπου και ενοπίστηκαν να μάχονται. Οι σκοπευτικές τους ικανότητες ξεπέρασαν κατά πολύ εκείνες των σκοπευτών του LNA.
Θεωρείται βέβαιο πως έχουν και το ρόλο των συμβούλων στις δυνάμεις του Χάφταρ.
Η κατάληξη αυτής της σύγκρουσης έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ελληνική πλευρά η οποία μάλλον ευνοείται από μια επικράτηση του Χάφταρ αν και ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος γιατί όλα αλλάζουν στην γεωπολιτική…