Πριν από λίγες ώρες αγωγός που συνδέει το Ισραήλ με την Αίγυπτο και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου Σινά, δέχθηκε επίθεση από τρομοκράτες. Πιθανότατα η επίθεση είναι οργανωμένη από τα τζιχαντιστικά στοιχεία της περιοχής.
Αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά, δέχθηκε επίθεση από αγνώστους πριν από λί8γες ώρες, όπως μεταδίδει το Al Jazeera και αναμεταδίδεται από ισραηλινά μέσα. Πρόκειται σαφώς για τρομοκρατική επίθεση, κατά πάσα πιθανότητα οργανωμένη από τα τζιχαντιστικά στοιχεία της περιοχής, χωρίς όμως να μπορούν να αποκλειστούν άλλα σενάρια, όπως η εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών οι χώρες των οποίων δυσκολεύονται να «χωνέψουν» τόσο τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα Ισραήλ-Αιγύπτου και άλλων αραβικών χωρών, όσο και τη νέα πραγματικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
Τον περασμένο Ιανουάριο ξεκίνησε η εξαγωγή φυσικού αερίου από τους Ισραηλινούς στους Αιγύπτιους, με την ανακοίνωση να γίνεται από τους υπουργούς Ενέργειας των δυο χωρών. Η συμφωνία αυτή ακολουθεί αυτή μεταξύ των Delek Drilling (ισραηλινή) και της γνωστής Noble Energy στις αρχές του 2018, για την προμήθεια 64 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Αίγυπτο από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ.
Για την ακρίβεια, το φυσικό αέριο θα το αγοράζει η αιγυπτιακή Dolphinus Holdings και θα μεταφέρεται στη χώρα του Νείλου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 90 χιλιομέτρων που ενώνει την ισραηλινή πόλη Άσκελον, στο νότιο τμήμα της χώρας και την αιγυπτιακή Ελ Αρίς. Εκεί υπάρχει δίκτυο τροφοδοσίας φυσικού αερίου, σε μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός έχει φτάσει τα 100 εκατομμύρια κατοίκους και έχει τεράστιες ενεργειακές ανάγκες.
Προ των συμφωνιών, σύμφωνα με την Jerusalem Post, η Αίγυπτος είχε καταβάλλει στο Ισραήλ αποζημίωση 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την αθέτηση συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου, μετά από άλλη επίθεση τζιχαντιστών σε αγωγό στη χερσόνησο του Σινά (τον έχουν ανατινάξει το πρώτο εξάμηνο του 2011).
Κατά το χρονικό σημείο που καταπατήθηκε η συμφωνία, το Ισραήλ προμηθευόταν περί το 40% των αναγκών του σε φυσικό αέριο από την Αίγυπτο. Η ακύρωση της συμφωνίας εξαγωγής στο Ισραήλ είχε γίνει το 2012.Έκτοτε, πολλά έχουν αλλάξει… εκτός από τη δράση των ισλαμιστών τρομοκρατών και όσων τους σπονσονάρουν.